Τρίτη 16 Απριλίου 2013

To μάθημα που μας έρχεται από το κρύο

To μάθημα που μας έρχεται από το κρύο
Η εμπορική συμφωνία Ισλανδίας – Κίνας
FREE photo hosting by Fih.grΗ μικρή Ισλανδία μας έχει δώσει πολλά μαθήματα. Στη μεγάλη τραπεζική της κρίση χώρισε τις τράπεζες σε «καλές» και «κακές», στις πρώτες προστατεύθηκαν οι καταθέσεις όλων των πολιτών της Ισλανδίας, στις δεύτερες διοχετεύτηκαν όλες οι διεθνείς τυχοδιωκτικές καταθέσεις σε παράγωγα. Αρνήθηκε να υποταχθεί στις πιέσεις της Ευρ. Ένωσης, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ολλανδίας να αναλάβει το ισλανδικό κράτος και οι Ισλανδοί φορολογούμενοι να καλύψουν τις απώλειες των ξένων επενδυτών. Έκανε δημοψήφισμα με το οποίο ο λαός με πλειοψηφία πάνω από 90% υιοθέτησε και νομιμοποίησε την επιλογή αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος είχε έρθει σε σύγκρουση με το κοινοβούλιο της χώρας που είχε δεχτεί το «μνημόνιο» της Ευρ. Ένωσης. Σήμερα μας έρχεται ένα νέο μάθημα από την μικρή αυτή χώρα. Έγινε το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που υπέγραψε εμπορική συμφωνία με την Κίνα. Κι αυτό γιατί δεν αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αρνείται να θεωρήσει την Κίνα οικονομία της αγοράς, ώστε να μπορεί να υπογραφεί συμφωνία μαζί της.
(από την Financial Times,15/4/2013)

Με την συμφωνία αυτή καταργούνται οι δασμοί ανάμεσα στις δύο χώρες, πράμα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αύξηση των εξαγωγών των ισλανδικών αλιευμάτων και προσφέρει μια μεγάλη ώθηση στην οικονομία καθώς προσπαθεί να σταθεροποιήσει την αναπτυξιακή της πορείας πέντε χρόνια μετά την τραπεζική της κρίση που την είχε φέρει σχεδόν σε κατάρρευση.
Επίσης με την συμφωνία αυτή η Ισλανδία, όπως προηγουμένως και η Νορβηγία και η Σουηδία, υποστηρίζει τη συμμετοχή της Κίνας ως παρατηρητού στο Συμβούλιο της Αρκτικής, μια ομάδα οχτώ χωρών που έχουν εκτάσεις μέσα στον Αρκτικό Κύκλο. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας προβλέπεται η προσέλκυση τουριστών από την Κίνα και ναυτιλιακές δραστηριότητες γύρω από τον Βόρειο Πόλο.
Ακόμα προβλέπεται η συνεργασία των δύο χωρών στη γεωθερμική ενέργεια που υπάρχει σε αφθονία στην Ισλανδία.
Παράλληλα με την διακρατική συμφωνία η εταιρεία MAREL, παραγωγός μηχανημάτων μεταποίησης τροφίμων και η μεγαλύτερη ίσως εταιρεία στην Ισλανδία ανακοίνωσε δύο συμφωνίες με την Κίνα.
Η συμφωνία των δύο κρατών ανακοινώθηκε την Δευτέρα 15/4 όταν η Πρωθυπουργός της Ισλανδίας Johana Sigurdardottir βρέθηκε στο Πεκίνο για τριήμερη επίσκεψη.
Σήμερα τα ψάρια και άλλα θαλάσσια προϊόντα καλύπτουν το 90% των εξαγωγών της Ισλανδίας προς την Κίνα που φτάνουν τα 7,7 δις ισλανδικές κορώνες. Οι εισαγωγές από την Κίνα στην Ισλανδία έχουν φτάσει τα 43 δις ισλανδικές κορώνες. Το εμπορικό αυτό έλλειμμα για την Ισλανδία αναμένεται να μειωθεί σημαντικά με την διακρατική συμφωνία των δύο χωρών. Όλα αυτά γίναν δυνατά, γιατί συν τοις άλλοις το Ρέικιαβικ έχει αρνηθεί να είναι υποτελές στις Βρυξέλλες.
Παρά τη βελτίωση αυτών των σχέσεων η κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν έχει δεχτεί την, εδώ και ενάμιση χρόνο, πρόταση του Κινέζου μεγιστάνα Χυang Nubo να νοικιάσει τεράστιες άγονες εκτάσεις με ρείκια στην βορειανατολική Ισλανδία και να τις μετατρέψεις σε πολυτελή τουριστικά θέρετρα.
(από την Financial Times,15/4/2013)
http://tometopo.gr/home/news/1345-to-.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου