- Το γαλατικό χωριό του Ιούλιου Δένδια
- Συνέντευξη στην «Εποχή» και την Ιωάννα Δρόσου της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Κατερίνας Ιγγλέζη
- Η εισβολή των ΕΚΑΜ σε σπίτια της Ιερισσού είναι το τελευταίο επεισόδιο δημοκρατικής εκτροπής του κ. Δένδια. Είχε προηγηθεί η εισβολή σε σχολείο του χωριού, οι απαγωγές κατοίκων και η υποχρεωτική λήψη γενετικού υλικού όσων θεωρήθηκαν ύποπτοι. Γιατί πιστεύεις ότι η αστυνομία εξωθεί τόσο την κατάσταση στα άκρα;
- Στις 3.15 τα ξημερώματα της Τετάρτης δυνάμεις των ΕΚΑΜ εισέβαλαν ταυτόχρονα σε δύο σπίτια κατοίκων της Ιερισσού, οι οποίοι μέχρι εκείνη τη μέρα ήταν ύποπτοι για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές. Τα ΕΚΑΜ χτύπησαν μια φορά το κουδούνι και ώσπου να σηκωθούν από τα κρεβάτια τους, τους είχαν σπάσει τις πόρτες και τους είχαν συλλάβει μπροστά στα ανήλικα παιδιά τους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν φυγόδικοι ούτε είχαν αρνηθεί να παραστούν στο δικαστικό μέγαρο, όποτε τους ζητήθηκε. Και αν τους καλούσαν θα πήγαιναν και πάλι, με την παρουσία των δικηγόρων τους φυσικά. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω με ποιο σκεπτικό εκτελέστηκαν με αυτό τον τρόπο τα εντάλματα.
- Κατερίνα
Ιγγλέζη
Πώς αντέδρασαν οι κάτοικοι του χωριού;
Το «γαλατικό χωριό», όπως θέλει να το ονομάσει ο «Ιούλιος Δένδιας», επειδή έχει το μαγικό φίλτρο της αλληλεγγύης, αντέδρασε αμέσως. Χτύπησαν οι καμπάνες και το χωριό βγήκε στους δρόμους. Ορισμένοι θερμόαιμοι κάτοικοι πήγαν στο εγκαταλελειμμένο από την αστυνομία τμήμα και ό,τι είχε μείνει το έβγαλαν στο δρόμο και το έκαψαν. Να σημειώσω ότι η αστυνομία της Χαλκιδικής, όπως κατήγγειλε και ο πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ, δεν λειτουργεί προς όφελος του λαού, αλλά προστατεύει την Ελ Ντοράντο, αφού καθημερινά δυνάμεις της ΟΠΚΕ φυλάνε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αλλά και μεγάλο κομμάτι του ελληνικού Τύπου, έχει γράψει ότι στην περιοχή έχει δημιουργηθεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Ως κάτοικος της περιοχής έχεις την ίδια εικόνα;
Δεν γίνεται εμφύλιος πόλεμος εκεί. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πόλεμο με την εταιρεία και την τρικομματική κυβέρνηση που τη στηρίζει. Ακόμα και οι κάτοικοι που αδίκως προσδοκούν μια θέση εργασίας -αφού όπως προκύπτει από τις προβλεπόμενες στη ΜΠΕ της εταιρείας οι θέσεις έχουν σχεδόν καλυφθεί- δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής. Η εταιρεία χρησιμοποιεί ορισμένους εργαζόμενους, που τους στέλνει σαν μισθοφορικό στρατό ενάντια στους κατοίκους, προκειμένου να δημιουργηθεί εμφυλιοπολεμικό κλίμα. Μόλις τη Δευτέρα 150 εργαζόμενοι, με την ανοχή 5 διμοιριών ΜΑΤ, στράφηκαν εναντίον 30 κατοίκων, που ήθελαν να μοιράσουν φυλλάδια στους δημοσιογράφους.
Το χωριό βρίσκεται σε αποκλεισμό μέχρι σήμερα, οπότε θα καταθέσουν στον ανακριτή οι συλληφθέντες. Τι ακολουθεί;
Φοβόμαστε ότι είναι προειλημμένη η προφυλάκιση των δύο κατοίκων της Ιερισσού. Με έναν τρόπο το έχει προαναγγείλει ο κ. Δένδιας, ο οποίος, καθώς φαίνεται, έχει πάρει και το υπουργείο Δικαιοσύνης υπό την ευθύνη του.
Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής υποστηρίζουν ομόφωνα τον ΣΥΡΙΖΑ; Το ρωτώ γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει το κίνημα των κατοίκων ως υποκινούμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ούτε ΣΥΡΙΖΑ είναι, ούτε οικολόγοι. Πολλοί από τους ανθρώπους που αντιδρούν, και μάλιστα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, είναι κυνηγοί. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έγιναν ξαφνικά ΣΥΡΙΖΑ ή αριστεροί. Θέλουν να υπερασπιστούν τον τόπο τους και τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.
Τελικά υφίσταται το δίλημμα διάσωση του περιβάλλοντος ή ατομική επιβίωση με την ανεύρεση εργασίας;
Όχι, πρόκειται για ψευτοδίλημμα. Από την καταστροφή του περιβάλλοντος θα επέλθει η ολική οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της περιοχής. Η Χαλκιδική βασίζεται, κυρίως, στον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή. Και τα δύο έχουν δυνατότητες ανάπτυξης, κυρίως στη βορειοανατολική Χαλκιδική, όπου βρίσκονται και τα μεταλλεία, αν παύσει η μεταλλευτική δραστηριότητα.
Ποια είναι η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;
Προτείνουμε να μην επιτραπεί καμία νέα μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή, σταδιακή αποδέσμευση από την ήδη υπάρχουσα μεταλλευτική δραστηριότητα και ανάπτυξη στην πρωτογενή παραγωγή και τον εναλλακτικό τουρισμό. Δεν θέλουμε η περιοχή να βουλιάξει. Η Χαλκιδική συνδυάζει υπέροχες ακρογιαλιές με καταπράσινα βουνά. Επιδιώκουμε ποιοτικό και εναλλακτικό τουρισμό, που είναι εφικτός γιατί είναι η γενέτειρα του Αριστοτέλη, ενώ υπάρχει η πύλη του Αγίου Όρους και η διώρυγα του Ξέρξη.
Φωτογραφίες δείχνουν να έχει υλοτομηθεί μεγάλο τμήμα του δάσους. Ως δασολόγος πώς εκτιμάς την καταστροφή του αρχέγονου δάσους;
Το δάσος έχει υποστεί τεράστια ζημιά, που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να προλάβουμε. Έχουν ήδη υλοτομηθεί πάνω από 500 στρέμματα δάσους, τα οποία θα πλησιάσουν τα 4.000. Και, δυστυχώς, η καταστροφή έγινε με τις ευλογίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, αφού έδωσε διαταγή στο δασαρχείο Αρναίας και τη διεύθυνση δασών Χαλκιδικής να προχωρήσουν άμεσα στις αποψιλωτικές υλοτομίες του δάσους, ενώ υπήρχαν έγγραφες αντιρρήσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης και από το δασαρχείο.
Πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν μια απόφαση του ΣτΕ υπέρ της Ελ Ντοράντο. Άλλα, όμως, το διαψεύδουν. Τελικά για τι έχει αποφανθεί το ΣτΕ;
Η μόνη απόφαση του ΣτΕ που υπάρχει είναι αυτή του 2002, που αφορούσε το ίδιο επενδυτικό σχέδιο, με επίκεντρο, όμως, την Ολυμπιάδα και έλεγε ότι τα αναμενόμενα οφέλη είναι πολύ μικρά, σε σχέση με την επαπειλούμενη καταστροφή. Οι αποφάσεις που ισχυρίζονται ορισμένοι είναι αποφάσεις τριμελούς επιτροπής του ΣτΕ που αποφαίνονται προς τις αιτήσεις αναστολών των κατοίκων, μέχρι να βγει η οριστική απόφαση για την προσφυγή κατά των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Δευτέρα 15 Απριλίου 2013
Το γαλατικό χωριό του Ιούλιου Δένδια
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου