Τρίτη 23 Απριλίου 2013

«Το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας»

«Το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας»
FREE photo hosting by Fih.grΑπό παρθένες παραλίες μέχρι ανάκτορα, νησιά και την πρεσβεία της στο Λονδίνο, μία χώρα σε κρίση πουλά τα περιουσιακά της στοιχεία αναφέρει άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Telegraph για την Ελλάδα. Με τίτλο «Το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδας» το άρθρο της Χάριετ Αλεξάντερ κάνει εκτενή αναφορά στις προσπάθειες της ελληνικής συγκυβέρνησης να "αξιοποιήσει" δημόσια περιουσία, αναζητώντας επενδυτές. Η συντάκτρια του άρθρου περιγράφει τα μαγευτικά τοπία που συναντά κανείς στην διαδρομή προς την παραλία Αφάντου της Ρόδου, λίγα μίλια μακριά από το γήπεδο του γκολφ που είναι προς πώληση. Μαζί της βρίσκεται ένας κάτοικος της περιοχής ο οποίος δηλώνει ότι «είμαστε σαν χρεοκοπημένη νοικοκυρά που αναγκάζεται να πουλήσει τα ασημικά για να σώσει την οικογένεια. Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή».
Γη και Ελευθερία

Το άρθρο αναφέρεται επίσης και στην πρόσφατη πώληση του Σκορπιού, του νησιού του Ωνάση, στο Ρώσο ολιγάρχη, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ως δώρο για την 24χρονη κόρη του Εκατερίνα, καθώς και στην αγορά έξι νησιών έναντι 7 εκατ. λιρών από τον Εμίρη του Κατάρ.
Παράλληλα, η συντάκτρια γράφει ότι «διατίθεται προς πώληση το ανάκτορο της Κέρκυρας, όπου γεννήθηκε ο Πρίγκιπας Φίλιππος και για το οποίο η κυβέρνηση υπερηφανεύεται στην ιστοσελίδα της ότι είναι δίπλα στην έκταση που ανήκει στη δυναστεία Ρόθτσιλντ».
Βασιλικά ανάκτορα, μαρίνες, θερμά λουτρά, χειμερινά θέρετρα, ολόκληρα νησιά, πάνω από 70.000 ακίνητα και εκτάσεις είναι στη διάθεση αγοραστών, αναφέρει η Αλεξάντερ, κάνοντας λόγο για την συμφωνία της συγκυβέρνησης με την τρόικα για την δόση του Μαρτίου (2,8 δισ. ευρώ). «Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν προϋπόθεση για τη λήψη των κεφαλαίων διάσωσης», επισημαίνει η συντάκτρια.
«Αξιωματούχοι αρνήθηκαν να συζητήσουν τις τιμές, ισχυριζόμενοι ότι εξαρτάται από τις προσφορές, αλλά η ακτή της Αφάντου αναζητά μία επένδυση της τάξης των 150-250 εκατ. ευρώ» προσθέτει το δημοσίευμα.
Ακόμη, σημειώνει ότι το λιμάνι του Πόρου βρίσκεται επίσης στη διάθεση της κυβέρνησης προς εκμετάλλευση, καθώς επίσης και το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στο Holland Park του Λονδίνου, προς 22 εκατομμύρια λίρες.
Η συντάκτρια παραθέτει στο άρθρο της δηλώσεις του υπευθύνου του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μηλιού, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η δημόσια περιουσία πρέπει να παραμείνει ως έχει, χωρίς να πωληθεί. Βέβαια, «μαζί με την αντίσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αυτό της εύρεσης αγοραστών. Ενώ τα γραφικά νησιά είναι ελκυστικά, αυτό δεν ισχύει για τα τεράστια μεγαθήρια τις εταιρείες του ελληνικού δημοσίου, όπως ο ΟΣΕ και η ΔΕΗ. Και οι δύο έχουν μαχητικά συνδικάτα που έχουν ορκιστεί να καταπολεμήσουν την ιδιωτικοποίηση με νύχια και με δόντια, γεγονός που καθιστά τις προοπτικές για τους επενδυτές άκρως ριψοκίνδυνες».
Άλλοι έλληνες ωστόσο -επισημαίνει η Αλεξάντερ- θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή, δεδομένου ότι τα δύο πακέτα διάσωσης που έχουν δοθεί από τους πιστωτές της χώρας έχουν αποτύχει να ανακάμψουν την οικονομία της, που βρίσκεται σε ύφεση εδώ και έξι χρόνια. Και ολοκληρώνοντας το κείμενο η συντάκτρια φιλοξενεί τις δηλώσεις του διευθυντή του γκολφ Αφάντου της Ρόδου, Βασίλη Αναστασίου, ο οποίος υποστηρίζει πως όποιος αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση: «είναι είτε ηλίθιος, είτε δημόσιος υπάλληλος που δεν αντιλαμβάνεται την οικονομική πραγματικότητα και του αρέσει απλά να χαλαρώνει στην παραλία. Έχουμε τους λαιμούς μας στη θηλιά».
Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι πως το άρθρο δεν κάνει καμία αναφορά στο πόσο πολύ έχουν ...πέσει πλέον οι τιμές στην χώρα μας: το σίγουρο είναι πως χάρη στην πολιτική της συγκυβέρνησης και της τρόικας, στην Ελλάδα και το ένα ευρώ είναι ...επένδυση! Σε ποια άλλη χώρα με ένα ευρώ και μόνο, μπορεί κανείς να αγοράσει μια ολόκληρη εταιρεία, που κατασκευάζει ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα που έχουν γίνει ποτέ;
http://konstantinosdavanelos.blogspot.gr/2013/04/blog-post_5961.html?spref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου