Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Τσίπρας: «Ο πόλεμος συνεχίζεται»-«Φοβάμαι τον έλληνα Εφιάλτη»

Τσίπρας: «Ο πόλεμος συνεχίζεται»-«Φοβάμαι τον έλληνα Εφιάλτη»
FREE photo hosting by Fih.grΈχει «ξεσκιστεί» στις συνεντεύξεις ο Αλέξης Τσίπρας, και ιδίως σε διεθνή ΜΜΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγάλει φτερά, και οι δύο τέως μεγάλοι, που μάλλον έχουν μπει σε τροχιά αλτσχάϊμερ, βλέπουν άναυδοι το πετούμενο και δεν ξέρουν τι να το κάνουν και τι να πουν για να «κατέβει». Όμως, ας είμαστε ρεαλιστές. Ελπίζουμε να μην καβαλήσουν κανένα καλάμι και να δείξουν σοβαρότητα, σεβασμό στις υποσχέσεις τους και ωριμότητα στις αποφάσεις που θα πάρουν. Ελπίζουμε να μη διαψεύσουν ελπίδες και προσδοκίες, καθώς η ματαίωση των ελπίδων είναι ένα βήμα πριν την αυτοκτονία… Ακολουθεί η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Kleine Zeitung, και σημεία από τη συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ΕΔΩ όπου δηλώσει ότι «φοβάται τους έλληνες εφιάλτες».
touaregtispolis

Συνέντευξη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη δημοσιογράφο Chrissi Wilkens με τίτλο «Ο πόλεμος συνεχίζεται» δημοσιεύει η Kleine Zeitung.

Η προσπάθειά σας να σχηματίσετε μια αριστερή κυβέρνηση απέτυχε. Είναι γενικώς εφικτό να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα υπό τις παρούσες συνθήκες;

-Στις 6 Μαΐου ο ελληνικός λαός έκανε το πρώτο βήμα. Εκείνο το βράδυ είχα πει ότι κερδίσαμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο. Ο οικονομικός πόλεμος που είναι σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια κατά των εργαζομένων, συνεχίζεται. Το διεφθαρμένο σύστημα που είναι στην εξουσία συνεχίζει να αγωνίζεται, για να παραμείνει στην εξουσία. Μια αριστερή κυβέρνηση αποτελεί εφιάλτη για αυτό το σύστημα.
Αυτό το σύστημα κατάφερε να αποτρέψει το σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης με παράλογους εκλογικούς νόμους, εκβιασμό από την τρόικα και εκφοβισμό του λαού. Κάποια στιγμή όμως δεν θα δεν θα μπορεί πλέον να το κάνει αυτό. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εδώ και χρόνια οι πολιτικοί αυτού του συστήματος υποτιμούσαν το λαό. Δημιουργούσαν νόμους με τέτοιο τρόπο, σαν να μην υπήρχε η κοινωνία.

Το θεωρείτε πιθανό να χρεοκοπήσει η Ελλάδα -αν δεν τηρήσει τα μέτρα λιτότητας- και να κινδυνεύσει με έξοδο από την ευρωζώνη;
-Η κρίση προέκυψε σκοπίμως. Όλα τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που κέρδισε η κοινωνία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, έπρεπε να ανακληθούν. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση αν εφαρμόσουμε μια άλλη οικονομική πολιτική. Στην παρούσα φάση προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους Έλληνες, ώστε να μην μπορούν να αντισταθούν.

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα βγει από την ευρωζώνη αν οι πολιτικοί συνεχίσουν αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη συνταγή. Στην αρχή μας έλεγαν ότι ευθύνονται οι Έλληνες γιατί δεν εφάρμοζαν σωστά το πρόγραμμα λιτότητας.
Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία λάμβαναν καλές αξιολογήσεις, γιατί ήταν «καλοί μαθητές» και ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους. Σήμερα όμως και οι δύο χώρες κινούνται προς την ίδια καταστροφική κατεύθυνση που βρίσκεται και η χώρα μας.

Θεωρείτε δυνατή μια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου;
-Δύο εξ αυτών των προγραμμάτων λιτότητας έχουν ήδη αποτύχει και τώρα οδεύουμε προς ένα τρίτο πρόγραμμα λιτότητας. Ακόμη και μετά τη διαγραφή του χρέους, δεν μπορούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Και η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης φέρνει μόνο δυστυχία χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα πρέπει να ακυρώσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα λιτότητας και να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα. Υπάρχει ακόμη περιθώριο διαπραγμάτευσης, γιατί κανείς δεν θέλει να χάσει τα χρήματά του. Μια νέα αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος σε αυτή τη δανειακή σύμβαση της υποταγής και στα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Φαίνεται ότι οι πολίτες της Ευρώπης δεν συμφωνούν πια με τα ριζοσπαστικά μέτρα λιτότητας. Ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα;

-Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο με τις χώρες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Όλες αυτές οι χώρες πρέπει να διεκδικήσουν μια νέα πολιτική και μια προστασία από τους κερδοσκόπους των χρηματαγορών.

Η έξοδος από την κρίση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αναπτυξιακά μέτρα. Σύντομα θα είναι αισθητή η διαμαρτυρία κατά των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ από όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Θα υπάρξει ευρεία απόρριψη των ευρωπαϊκών μέτρων λιτότητας και περικοπών. Φτάνει πια με την Ευρώπη των τραπεζών.

Τσίπρας στην ΝΕΤ: «Φοβάμαι τον έλληνα Εφιάλτη»

«Πρέπει να σταματήσει κινδυνολογία των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων» διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Στέλιο Κούλογλου για τη ΝΕΤ.
«Αν κινδυνεύει από κάτι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι από την κινδυνολογία των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων και ενός τραπεζικού λόμπυ το οποίο παίζει πολιτικά παιχνίδια» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας «δεν φοβάμαι τους ξένους αλλά την 5η Φάλαγγα, τον Έλληνα Εφιάλτη».

-Αναφορικά με τα όσα ακολούθησαν τις εκλογές της 6ης Μαΐου υποστήριξε ότι ζήτησε από τα μνημονιακά κόμματα εμπράγματες εγγυήσεις, όπως έδωσαν στη Μέρκελ και στην Λαγκάρντ, αν πραγματικά ήθελαν να στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν μπορεί να ισχύει και η υπογραφή στη Μέρκελ και η στήριξη στον Τσίπρα» σημείωσε χαρακτηριστικά. -Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του ΚΚΕ ενώ κατηγόρησε την ΔΗΜΑΡ ότι «μέσα σε τέσσερις ημέρες άλλαζε διαρκώς θέσεις» υποστηρίζοντας από τη μία κυβέρνηση αριστεράς και από την άλλη οικουμενική κυβέρνηση. «Από τη μία μας στήριζαν ολοσχερώς, από την άλλη έλεγαν ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί μας ούτε μετεκλογικά». Χαιρέτισε πάντως την απόφαση του Φ. Κουβέλη να μη στηρίξει τελικά μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το Μνημόνιο έχει τελειώσει ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος και έχει απονομιμοποιηθεί καθώς δεν παράγει αποτέλεσμα. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να ακουστεί στην Ευρώπη λέγοντας χαρακτηριστικά, «αν εμείς δεν μπορέσουμε, δεν θα μπορέσει κανείς» και τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου οριστικής βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης τονίζοντας ότι «η κρίση δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Τέλος για την πρόταση Αρσένη σημείωσε «ο,τι λέμε στο εξής θα προκαλεί αντιδράσεις».
(πηγή http://www.tvxs.gr 17-5-012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου