Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Αλ. Αλαβάνος: ''Δεν υπάρχει λόμπι της δραχμής, αλλά plan b''

Αλ. Αλαβάνος: ''Δεν υπάρχει λόμπι της δραχμής, αλλά plan b''FREE photo hosting by Fih.gr
Κόμματα αυτοοριζόμενα ως «αριστερά» είναι και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση και εξωκοινοβουλευτικά. Αυτό που πιστεύω ακράδαντα είναι ότι μια ριζικά διαφορετική πολιτική, το Σχέδιο Β σε αντιπαράθεση με το Σχέδιο Α, ως λύση διάσωσης της κοινωνίας μας, πρέπει να εκφραστεί πολιτικά χωρίς καμία καθυστέρηση. Τι διαφορετικό λέτε από το ΚΚΕ; Γιατί να προτιμήσουν εσάς οι αντιμνημονιακοί αριστεροί ψηφοφόροι; Και το ΚΚΕ έξω από την ευρωζώνη λέει και να καταργηθεί το μνημόνιο, όπως και να διαγραφεί το χρέος και να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα… Πρέπει να πω με ειλικρίνεια ότι η κριτική του ΚΚΕ στην ΕΕ έχει σε μεγάλο βαθμό δικαιωθεί. Η διαφορά, όμως, είναι ότι το ΚΚΕ παραπέμπει τα σχετικά προβλήματα σε κάποιο ακαθόριστο και πολύ μακρινό μέλλον μιας «λαϊκής εξουσίας». Εμείς θεωρούμε ότι τώρα ο άνεργος πρέπει να βρει δουλειά, τώρα ο βιοτέχνης να δει τις μηχανές του σε επανεκκίνηση. Αλέκος Αλαβάνος (Συνέντευξη στον Πάρι Κουρτζίδη)

Πιστεύετε ότι η Αριστερά έχει ανάγκη να εκφραστεί από ένα άλλο κόμμα, τέτοιο που σήμερα δεν υπάρχει;
 

Κόμματα αυτοοριζόμενα ως «αριστερά» είναι και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση και εξωκοινοβουλευτικά.
Αυτό που πιστεύω ακράδαντα είναι ότι μια ριζικά διαφορετική πολιτική, το Σχέδιο Β σε αντιπαράθεση με το Σχέδιο Α, ως λύση διάσωσης της κοινωνίας μας, πρέπει να εκφραστεί πολιτικά χωρίς καμία καθυστέρηση. Τι διαφορετικό λέτε από το ΚΚΕ; Γιατί να προτιμήσουν εσάς οι αντιμνημονιακοί αριστεροί ψηφοφόροι; Και το ΚΚΕ έξω από την ευρωζώνη λέει και να καταργηθεί το μνημόνιο, όπως και να διαγραφεί το χρέος και να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα… Πρέπει να πω με ειλικρίνεια ότι η κριτική του ΚΚΕ στην ΕΕ έχει σε μεγάλο βαθμό δικαιωθεί. Η διαφορά, όμως, είναι ότι το ΚΚΕ παραπέμπει τα σχετικά προβλήματα σε κάποιο ακαθόριστο και πολύ μακρινό μέλλον μιας «λαϊκής εξουσίας». Εμείς θεωρούμε ότι τώρα ο άνεργος πρέπει να βρει δουλειά, τώρα ο βιοτέχνης να δει τις μηχανές του σε επανεκκίνηση.
 

Όμως, στις προηγούμενες εκλογές ο «γητευτής» των αριστερών ψηφοφόρων, και όχι μόνο, καθώς διευρύνθηκε πρωτόγνωρα το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι το ΚΚΕ έλεγε προς τον χώρο της Αριστεράς τα ίδια με εσάς;
Όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που έχουν μαζί τον αριστερό Νότη Μαριά, δεν έγιναν ιδιαίτερα μεγάλος πόλος έλξης έως σήμερα. 
 
 
Εμείς δεν απευθυνόμαστε σε κάποιο «αντιμνημονιακό κοινωνικό ρεύμα». Δεν αρκεί σήμερα το «αντί». Έχουμε επιτέλους ανάγκη για το «τι». Απευθυνόμαστε σε όλους τους συμπατριώτες μας που απορρίπτουν την εισαγόμενη άποψη ότι δεν είμαστε ικανοί για τίποτα, που πιστεύουν στην Ελλάδα και στη δυνατότητα πλήρους ανασυγκρότησής της. Δεν σας φοβίζει ότι ο κόσμος την τελευταία ώρα πηγαίνει με τον ισχυρό και αυτόν που του δίνει την προοπτική να κυβερνήσει; Ακούω πολλούς αριστερούς να λένε ότι ήρθε η ώρα να κυβερνήσει και η Αριστερά… Δεν υπάρχει στις σημερινές συνθήκες δυνατότητα ούτε δεξιάς ούτε αριστερής ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της ευρωζώνης. Μας κυβερνούν οι Βέλγοι, οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί υπάλληλοι της τρόικας.
Ο κόσμος έχει ανάγκη από ένα πρόγραμμα και μία κυβέρνηση με προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ρήξη με την ευρωζώνη που έχει ως προτεραιότητα τα δάνεια και τις τράπεζές της.
Σήμερα, που είμαστε σε μια μη εκλογική περίοδο, καλούμε σε συσπείρωση όλες τις δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη. Μόνο με αυτές μπορούμε να συνεργαστούμε. Το ίδιο θα ισχύσει και προεκλογικά και μετεκλογικά.

Αποκλείετε το ενδεχόμενο να έρθετε υπό τη συμφωνία να καταργήσετε το μνημόνιο και να απαλλάξετε τη χώρα από το χρέος, σε συνεργασία –έστω και συγκεκριμένου μικρού ορίζοντα– με όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις της χώρας, ανεξαρτήτως Αριστεράς ή Δεξιάς, δημιουργώντας ένα, όπως το λέτε όλοι σας, «Ελληνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο»;





Στις αρχές του 2010 κανένας δεν μπορούσε να πάρει το μνημόνιο και να το πετάξει στον σκουπιδοτενεκέ. Σήμερα το μνημόνιο είναι η τραγική πραγματικότητα που βιώνουμε. Με ποιον τρόπο θα βγούμε από αυτήν, με ποιον τρόπο θα δημιουργηθούν δουλειές και θα ανέβουν τα εισοδήματα, με ποιον τρόπο θα βγούμε από την ύφεση, αυτό θέλει να μάθει ο ελληνικός λαός. Το σαφές μάθημα από όλες τις υφεσιακές κρίσεις από το 1929 μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι ότι μία χώρα δεν μπορεί να βρει τον δρόμο εξόδου από την ύφεση με ακριβό και σκληρό νόμισμα, όπως είναι το ευρώ και χωρίς ρευστότητα.
 

Λέτε καταφατικά ότι πρέπει να επανέλθουμε στη δραχμή. Δεν είναι λαϊκισμός αυτό, όπως προσάπτουν σε όποιον λέει κάτι τέτοιο; Είναι εφικτό; Μήπως κι εσείς τώρα κάνετε αυτό που κατηγορούσατε κάποτε ως πρόεδρος του ΣΥΝ ότι έκαναν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή, «χαϊδεύετε αφτιά» για να «κλέψετε» ψήφους, να μπείτε στη Βουλή, αλλά αφού δεν θα κυβερνήσετε, δεν θα χρειαστεί να αποδείξετε αν η πολιτική που προτείνετε είναι εφαρμόσιμη…



Μέχρι το 1929 όλες σχεδόν οι ανεπτυγμένες χώρες ήταν στον χρυσό κανόνα, δηλαδή το νόμισμά τους ήταν ανταλλάξιμο με χρυσό και είχε υψηλή αξία λόγω αυτής της σχέσης με τον χρυσό. Κανείς δεν πίστευε ότι ήταν «εφικτό» να αποχωρήσει από τον χρυσό κανόνα που αποτελούσε ένα είδος παγκόσμιου ευρώ της εποχής. Με την ύφεση η μία μετά την άλλη χώρα άρχισε να τον εγκαταλείπει. Όποια το έκανε νωρίς, μπήκε γρήγορα στον δρόμο της ανάκαμψης. Όποια καθυστέρησε, πλήρωσε πολύ ακριβό τίμημα. Δεν είναι, επομένως, λαϊκισμός το εθνικό νόμισμα. Είναι αυτοκαταστροφή η παραμονή στο ευρώ. 
 

Σας καταλογίζουν ότι πάτε να εκπροσωπήσετε το «λόμπι της δραχμής» που απογοητεύει ο Τσίπρας. Το έχετε ακούσει; Και ανεξαρτήτως αυτού, εσείς τι απαντάτε σ’ αυτό;



Πολλοί επιτίθενται στις απόψεις για αποχώρηση από το ευρώ χρησιμοποιώντας τον όρο «λόμπι της δραχμής». Νομίζω ότι εξευτελίζουν έτσι την πολιτική συζήτηση, γιατί δεν διαθέτουν κανένα ισχυρό επιχείρημα επί της ουσίας.

Σε μια τέτοια δύσκολη οικονομικά εποχή ένα κόμμα έχει έξοδα. Εσείς πού θα βρείτε τα χρήματα; Το Διαδίκτυο έχει δώσει τη δυνατότητα επικοινωνίας με μηδενικά σχεδόν έξοδα.


Εμείς είμαστε αντίθετοι στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων. Μπορεί κάλλιστα το κράτος να εξασφαλίσει την ισότιμη προβολή των κομμάτων μέσα από όλα τα ΜΜΕ, δημόσια και ιδιωτικά, χωρίς καμία επιβάρυνση του φορολογούμενου πολίτη. Ξέρετε είναι και αυτοί που λένε «ποια Αριστερά κάνει ότι δεν έχει ευθύνες για εδώ που φτάσαμε, γιατί δεν κυβερνούσε;», αντιπαραθέτοντας ότι σε επίπεδο αυτοδιοικητικό και συνδικαλιστικό έχετε ασκήσει εξουσία, όπου διαπιστώνεται και πολύ μεγάλη διαφθορά…
Αριστερά κόμματα όντως δεν κυβερνούσαν, με εξαίρεση το 1989-1990 όπου η παρουσία τους σε πολυκομματικές κυβερνήσεις δεν έφερε τίποτα καινούργιο παρά μόνο τον απαράδεκτο νόμο περί τύπου. Δεν έχουν τις ευθύνες ούτε της ΝΔ ούτε του ΠΑΣΟΚ που εναλλάσσονταν στην εξουσία. Έχουμε όμως άλλης τάξης –δικές μας– ευθύνες, όπως η αδυναμία να συνδυαστεί η συνδικαλιστική δράση με μια δράση για την εξυγίανση, τον εξορθολογισμό, την ποιοτική αναβάθμιση και τη διαφάνεια στον δημόσιο τομέα.



Σας χρεώνουν επίσης και εσάς προσωπικά ότι τα «κακά παιδιά» του ΣΥΡΙΖΑ είναι δικά σας! Ότι όποτε πήγαινε να γίνει κάτι καλό στον τόπο και να έρθουν επενδύσεις, εσείς οι αριστεροί βγαίνατε στους δρόμους και αποτρέπατε τις εξελίξεις, ειδικά την εποχή που ήσασταν αρχηγός του ΣΥΝ…

Η επενδυτική άπνοια δεν οφείλεται σε καμία Αριστερά, αλλά στην οικονομική διάλυση της Ελλάδας. Επενδύσεις όπως με το χρυσό στη Χαλκιδική, που καταστρέφουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, δεν έχουν κανένα νόημα. Η Ελλάδα χρειάζεται άλλου είδους επενδύσεις, που αντί να ξεπουλούν θα αναπτύσσουν τους εθνικούς πόρους, θα εισάγουν προωθημένη νέα τεχνολογία, θα δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Σήμερα πώς θα «απαντήσετε» ως νέος πολιτικός φορέας στις αποκρατικοποιήσεις και στις μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί η τρόικα σε συνεργασία με την ελληνική τριμερή κυβέρνηση;

Με το να καλέσουμε τον λαό να αποτρέψει την εφαρμογή του. Δεν υπάρχει αναπτυξιακό άλμα, ακόμα και σε μεγάλες καπιταλιστικές χώρες, που να μη βρισκόταν το κράτος από πίσω με τους πόρους του, τους θεσμούς και τους σχεδιασμούς του. Η Ελλάδα χωρίς κράτος θα είναι ένα χωράφι που θα μπαίνει μέσα το κάθε αγρίμι. Χρειάζεται κράτος ριζικά όμως διαφορετικό από το σημερινό, που δικαίως το μισούν οι πολίτες για τη διαφθορά του, για τα φακελάκια του, για τη μεροληψία του, για την αναποτελεσματικότητά του. Χρειάζεται ένα κράτος με διαφάνεια, ανοιχτό στον συνεχή έλεγχο των πολιτών, αποτελεσματικό και δίκαιο.

Οι πληροφορίες λένε ότι πάτε να πάρετε το «αριστερό ρεύμα» του ΣΥΡΙΖΑ και συζητάτε και με προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό χώρο, ενώ φαίνεται ότι μαζί σας θα συμπορευτεί κι ένα μεγάλο τμήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Έχουμε καλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις με πολύ κόσμο. Έχουν αρχίσει και φυτρώνουν κινήσεις του Σχεδίου Β σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχουμε σε αρκετές κοινές εκδηλώσεις, έχουμε όμως και σημαντικές διαφορές. Εμείς θεωρούμε κατεπείγον το Σχέδιο Β, κυρίως ως άμεση απάντηση στα προβλήματα των ανέργων και των φτωχών και ύστερα ως ιδεολογική επιλογή.

Μπορείτε να μου πείτε κάποια ονόματα ενδεικτικά των χώρων αυτών που απευθύνεται το κάλεσμά σας;

Μπορώ να σας πω ονόματα χώρων που απευθυνόμαστε: Νέοι άνεργοι. Απολυμένοι. Εργάτες. Αγρότες. Μικροεπιχειρηματίες. Νέες και νέοι που μεταναστεύουν. Συνταξιούχοι. Διανοούμενοι. Κινήσεις πολιτών.

Πώς είναι οι σχέσεις με τον Λαφαζάνη; Θα σας ρωτήσω ευθέως: Θα είναι μαζί σας στις εκλογές; Συζητάτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πόσο κοντά είστε σε τέτοιες συμφωνίες;

Εκτιμώ πολύ τον Π. Λαφαζάνη. Όχι, δεν συζητάμε ενδεχόμενο κοινής εκλογικής συμπόρευσης. Ανήκει σε ένα κόμμα σήμερα, το οποίο θεωρεί ότι «η έξοδος από το ευρώ είναι εθνική καταστροφή».

Είπατε ότι θα είστε έτοιμος να κατέβετε αυτόνομα στις ευρωεκλογές. Αν συμβεί κάτι νωρίτερα, θα είστε έτοιμος να κατέβετε σε εθνικές εκλογές; Στο εγχείρημά μας δεν υφίσταται το πρώτο πρόσωπο.

Δεν υπάρχει το εγώ, υπάρχει το εμείς. Για τις ευρωεκλογές η πολιτική παρουσία μιας μεγάλης συσπείρωσης πάνω στις θέσεις του Σχεδίου Β είναι έτοιμη. Από τα μηνύματα που παίρνουμε ενδεχομένως να είναι έτοιμη σε όχι μακρύ διάστημα και για τις εθνικές εκλογές.

Πόσο πιθανό βλέπετε να προκύψουν πρόωρες εκλογές και υπό ποιες συνθήκες το πιθανολογείτε, αν βλέπετε κάτι τέτοιο ανοιχτό;

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περίοδο αβεβαιότητας, που το θέμα το πρόωρων εκλογών θα είναι συνεχώς ανοιχτό από την επόμενη κιόλας ημέρας της εκλογικής αναμέτρησης. Αυτό θα αλλάξει μόνο όταν αρχίσει να εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα, το οποίο θα δίνει λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης; Υπάρχει η διαδικασία της τυφλής κοινωνικής έκρηξης, την οποία έως έναν βαθμό ήδη βιώνουμε. Και υπάρχει και η διαδικασία μιας μεγάλης κοινωνικής επανάστασης για την εκ βάθρων αλλαγή στον τόπο μας, την οποία έχουμε απόλυτη ανάγκη. Εμφύλιες συρράξεις σας ανησυχούν στην Ελλάδα;

Οι εμφύλιες συρράξεις είναι ένα φαινόμενο σε εξέλιξη. Τις γεννάει η κρίση με την απόγνωση που δημιουργεί και με την όλο και μεγαλύτερη καθιέρωση της βίας ως γλώσσας επικοινωνίας. Για να μπορέσει αυτός ο λαός να ενωθεί πάλι σε μια δημιουργική πορεία ανάτασης που θα εμπνέει, χρειάζεται να πιστέψει σε ένα σχέδιο διάσωσης της χώρας. Αυτό επιχειρούμε με το Σχέδιο Β .

πηγή http://www.paraskhnio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου