Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Εξ απαλών ονύχων: Οι ανθρωπομηχανές του ολοκληρωτισμού ετοιμάζονται

Εξ απαλών ονύχων: Οι ανθρωπομηχανές του ολοκληρωτιFREE photo hosting by Fih.grσμού ετοιμάζονται
Οι ινστρούχτορες της Χρυσής Αυγής άρχισαν την κατήχηση σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Κάθε εξουσία, πολύ περισσότερο φυσικά οι ολοκληρωτικές ιδεολογίες και καθεστώτα, ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση-γαλούχηση των νέων ανθρώπων. Ως γνωστόν, η προσωπικότητα του ανθρώπου ολοκληρώνεται εν πολλοίς στην προσχολική ηλικία, μέσω κυρίως ασυνείδητων μηχανισμών. Ενώ στην περίοδο του σχολείου σταθεροποιούνται και εμπεδώνονται τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που αφορούν στην μετέπειτα κοινωνική και πολιτική ζωή του ατόμου (κοινωνικοποίηση). Έτσι η προπαγάνδα, που ουσιαστικά είναι πλύση εγκεφάλου με ψέματα, στερεότυπα και προκαταλήψεις, ενώ καλλιεργεί τον φανατισμό, το μίσος και την εχθρότητα προς τον συνάνθρωπο που δεν ανήκει στα στενά όρια της ταυτότητας και της καταγωγής, είναι πρώτιστο μέλημα και βασικό στοιχείο της ναζιστικής ιδεολογίας. Η μετάδοση ένα σωρό φόβων, μύθων και αναληθειών στα άτομα, τα κάνει εύκολα χειραγωγήσιμα από τους εκάστοτε επίδοξους αρχηγούς και δικτάτορες.
Δημήτρης Φασόλης (Συνεργάτης του Πολιτικού Καφενείου)

Γεννάται εύλογα το ερώτημα τι γονείς είναι αυτοί που στέλνουν τα παιδιά τους σε τέτοια σχολεία του σκοταδισμού και του μισανθρωπισμού. Είναι τόσο ανασφαλείς, κολλημένοι, φοβισμένοι και γεμάτοι μίσος; Ψάχνουν εύκολες απαντήσεις και έντονα συναισθήματα που τους λείπουν από την μίζερη ζωή του ιδιώτη; Θεωρούν ότι η γνώση και η ουσία (η αλήθεια) των πραγμάτων βρίσκεται στους ήρωες και στους θεούς της αρχαιότητας; Θα σωθούν και θα μας σώσουν κι εμάς, θα μας βγάλουν από το τέλμα της καθημερινότητας μέσα από την καθαρότητα της φυλής και του αίματος;
Και τα παιδιά; Τι να σκέφτονται και πώς να νιώθουν τα ίδια τα παιδιά, άραγε; Έχουν αντιστάσεις, θα εξεγερθούν ενάντια στους πατεράδες τους (αρσενικούς και θηλυκούς); Τα θεωρούν ρομποτάκια που πρέπει να αναμασάν τις αηδίες των γονιών τους και να υπακούουν τυφλά στις εντολές τους; Θέλουν να γίνουν και τα ετοιμάζουν για τα ανδρείκελα-δολοφόνους που θα αιματοκυλίσουν την ανθρωπότητα για τα ιδεώδη του νέου ράιχ; Καταλαβαίνουν άραγε πού οδηγούν τον κόσμο, τους αφελείς, βλάκες, φοβισμένους ή απελπισμένους από τη γενικευμένη παρακμή;
Τα επονείδιστα «ορκ», μαζί με τους φανατικούς και τους παρασυρμένους (ανεγκέφαλους και ασυνείδητους) οπαδούς τους, ετοιμάζουν, εξ απαλών ονύχων, τις ανθρωπομηχανές που θα σπέρνουν αύριο τον τρόμο. Ένα νέο ολοκαύτωμα προετοιμάζεται; Χμ…λογαριάζουν χωρίς τον απρόβλεπτο παράγοντα, που είναι η ίδια η πανούργα ιστορία. Γιατί κάθε δράση ή ενέργεια φέρνει και το αντίθετό της. Απέναντι στις δυνάμεις του σκότους (το μίσος, τον φανατισμό και την τρέλα που δεν έχουν σταματημό), θα σταθούν οι δυνάμεις του φωτός (της πανανθρώπινης λογικής σκέψης, της ελευθερίας-ισότητας, αλληλεγγύης). Η ιστορία φαίνεται ότι μας βγάζει γλώσσα, ενώ περιμένει την αντίδραση της άλλης πλευράς (της ζωής). Για να απαλλαγεί μια και καλή από τα σκουπίδια της βαρβαρότητας. Ταυτόχρονα, κυοφορεί στα σπλάχνα της τη νέα καθολική συνείδηση και την παγκόσμια πανανθρώπινη ενότητα, που είναι οι γνήσιες παρακαταθήκες της αλλά και η ουσία του ανθρώπου.
Η επερχόμενη ηθική και πνευματική κατάπτωση του σύγχρονου ανθρώπου είναι ήδη εδώ. Εκφράζεται και με μαζική τύφλωση και παραλογισμό: την πεποίθηση ότι οι κήρυκες του μίσους θα σώσουν τη χώρα και την κοινωνία. Ένα είναι σίγουρο: τέτοιες επαίσχυντες ιδεολογίες επιβιώνουν με τον πόλεμο και την καταστροφή, στο εσωτερικό (δικτατορία) και στο εξωτερικό, για τη «μεγάλη ιδέα». Ειρήσθω εν παρόδω, με το να λέει κάποιος ότι η Χρυσή Αυγή είναι το μακρύ χέρι του συστήματος, τη νομιμοποιεί στα μάτια του κόσμου, πέρα από το ότι αυτό είναι λάθος. Ο φασισμός είναι η «αρχαία» σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου που επιβιώνει στον καπιταλισμό. Εφόσον ο διαφωτισμός δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο του, την «ωρίμαση της ανθρωπότητας», αυτή η υπόγεια δύναμη γίνεται, στις σημερινές συνθήκες παρακμής και υπαρξιακών αδιεξόδων του σύγχρονου ανθρώπου, ακόμα πιο κρίσιμη. Ενώ επιτείνεται φυσικά από τις οικονομικές συνθήκες.
Δεν θα περάσει όμως ο φασισμός, γιατί δεν γίνεται να περάσει, άρα αναγκαστικά δεν θα περάσει! Πώς μπορώ να μην αντισταθώ σε αυτούς που θα κυνηγήσουν τον φίλο μου τον μετανάστη και τα παιδιά του, τον φίλο μου τον ομοφυλόφιλο, τη φίλη μου που θα αρνηθεί την υποτέλεια στον άντρα και να γίνει αναπαραγωγική μηχανή, αλλά και όποιον τολμήσει να υψώσει ελεύθερη φωνή; Απλά, αυτό δεν θα γίνει!
4/3/2013
Δημήτρης Φασόλης
http://www.amesoslogoskaidrasi2.blogspot.gr/
Δημήτρης Φασόλης-Δάσκαλος κ’ υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου