- «Ιταλικό έμφραγμα»: Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για τις ιταλικές κάλπες
- Το «ιταλικό αδιέξοδο» κυριαρχεί στα έντυπα και τα ηλεκτρονικά πρωτοσέλιδα, με κοινό παρονομαστή την ανησυχία για τις επιπτώσεις στο κλίμα για την Ευρωζώνη
- «Ρήγμα α λα ιταλικά» είναι ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφορεί το πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation την Τρίτη. Με την κεντροαριστερά να πλειοψηφεί στη Βουλή αλλά χωρίς να προκύπτει πλειοψηφία στη Γερουσία, γράφει η εφημερίδα, η Ιταλία «βρίσκεται για άλλη μία φορά σε εύθραυστη κατάσταση και χωρίς δυνατότητα να κυβερνηθεί». «Η Ιταλία μπροστά στο αδιέξοδο» είναι το πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Monde, η οποία σημειώνει ότι «μοναδικός πραγματικός νικητής είναι ο Μπέπε Γκρίλο, με την απόρριψη της πολιτικής ελίτ, τη χολερική ρητορική του εναντίον της λιτότητας και την περιφρόνηση της Ευρώπης». Πέρα από το αδιέξοδο μεταξύ Βουλής και Γερουσίας εστιάζει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), που βλέπει την ιταλική κάλπη να εκπέμπει ένα ξεκάθαρο «σήμα κινδύνου». «Οι μισοί Ιταλοί ψήφισαν κόμματα που κατέβηκαν επιθετικά ως αντιευρωπαϊκά στις εκλογές» διαπιστώνει η εφημερίδα, σημειώνοντας πως «αυτό εγείρει ανησυχία για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο».
- Ενημέρωση
Π.Κ.
Μία «μπλοκαρισμένη ιταλική δημοκρατία» βλέπει από την πλευρά του το Spiegel , λέγοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος να επιβεβαιωθεί «το δεύτερο χειρότερο δυνατό σενάρια, μετά την επανεκλογή Μπελουσκόνι, αυτό της ακυβερνησίας». Κάτι τέτοιο, γράφει το περιοδικό, «θα κάνει την Ιταλία μπαλάκι των αγορών και την Ευρώπη να υποφέρει».
(το άρθρο του Σπίγκελ στα αγγλικά: The Berlusconi Effect: Political Gridlock Wins Italian Elections)
«Κυβερνά ο λαϊκισμός, οι φωνές και τα ψέματα» είναι η ανάγνωση της Sueddeutsche Zeitung (SZ) στην έκβαση των εκλογών, η οποία αναρωτιέται «πώς έγινε να νικήσουν δύο κωμικοί, ο Γκρίλο και ο Μπερλουσκόνι» και να ανταμειφθούν για τα «ψέματά» με τα οποία κατέβηκαν στις εκλογές.
Η ιταλική κάλπη, υποστηρίζει η SZ, «έχει το εξής μάθημα για όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής κρίσης: Όποιος διστάζει χάνει, όποιος προσέχει τα λόγια του τιμωρείται και τα μισόλογα πάνε χαμένα». Το μήνυμα που άφησαν στην κάλπη οι Ιταλοί, υποστηρίζει η εφημερίδα, είναι «δεν καταλάβαμε τίποτα».
Από την ιστοσελίδα της El Pais
«Ο Μπερλουσκόνι και η αντιπολιτική του Γκρίλο ρίχνουν την Ιταλία στην ακυβερνησία» γράφει η ισπανική El Pais . Παρά τις φωνές, εντός και εκτός Ιταλίας, όσων ήλπιζαν σε μία κυβέρνηση Μπερσάνι και Μόντι, οι δύο δυνάμεις «νικήθηκαν από την πολιτική του θεάματος».
Επισημαίνεται, και αυτό έχει τη σημασία του, ότι το πρώτο θέμα στην ισπανική εφημερίδα έχει ιταλικό άρωμα αλλά δεν είναι για τις εκλογές: «Το ισπανικό spread ανεβαίνει μετά τα αποτελέσματα στην Ιταλία» αναφέρει η εφημερίδα.Κίνδυνο για αναζωπύρωση της ανησυχίας των αγορών για την Ευρωζώνη βλέπει από την πλευρά του ο βρετανικός Guardian. «Η ακυβέρνητη γερουσία στέλνει τριγμούς στην Ευρωζώνη». Μεγαλύτερος χαμένος για την εφημερίδα είναι ο «ψύχραιμος και ακαδημαϊκός» Μόντι.
Οι Financial Times διαβάζουν ένα και μοναδικό ξεκάθαρο μήνυμα από την ιταλική κάλπη: «Οι Ιταλοί είπαν basta (φτάνει) με την λιτότητα». Οι υποσχέσεις του Μόντι για ηπιότερα μέτρα, γράφει, ήταν ανεπαρκείς «μπροστά στο λαϊκισμό των υποσχέσεων του Μπερλουσκόνι και του Μπέπε Γκρίλο».Πληροφορίες από: Βασίλης Ψυχογιός -Newsroom ΔΟΛ - in.gr
Διαβάστε ακόμα:
Ιταλία: Πολιτικό και εκλογικό θρίλερΠολιτικό και εκλογικό θρίλερ για γερά νεύρα στήνεται στην Ιταλία, καθώς το αποτέλεσμα της διπλής εκλογικής αναμέτρησης για τη βουλή και τη γερουσία δεν ανέδειξε πολιτικό σχηματισμό ικανό να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται πλειοψηφία στη Γερουσία.Η κεντροαριστερά, υπό την ηγεσία του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, κέρδισε την πλειοψηφία της κάτω Βουλής και διεκδίκησε τις περισσότερες έδρες στη Γερουσία, δεν κατάφερε όμως να κερδίσει την πλειοψηφία σε αυτό το σώμα. Η έκπληξη των εκλογών ήταν το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του κωμικού ηθοποιού, Μπέπε Γκρίλο, που επιτυγχάνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.Αναλυτικότερα, ο συνασπισμός του Πιερλουίτζι Μπερσάνι απέσπασε την πλειοψηφία στη βουλή με ποσοστό 29,5% και 340 έδρες. Η κεντροδεξιά πολιτική συμμαχία υπό τον Σίβλιο Μπερλουσκόνι ποσοστό 29,1% και 124 έδρες, το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του κωμικού ηθοποιού, Μπέπε Γκρίλο ποσοστό 25,5% και 108 έδρες, ενώ το κόμμα του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι 10,5% και 45 έδρες.Η συμμετοχή, παρά την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης, ήταν 55,71%.Ο Μπερσάνι θα επιχειρήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας.Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.Ο Μπερσάνι ανακοίνωσε τη νίκη του αλλά δήλωσε ότι είναι προφανές πως η Ιταλία βρίσκεται σε μια «πολύ ευαίσθητη κατάσταση». Στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι η κεντροαριστερά θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση αλλά δεν έχει γίνει ακόμα σαφές ποιες θα είναι οι επιλογές του. Ούτε ο Γκρίλο, αλλά ούτε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έδειξαν να είναι πρόθυμοι για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις.Η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων προκάλεσε νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς είναι κάτι περισσότερο από ορατή η προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομίας της ευρωζώνης.Πηγή: real.gr
Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013
«Ιταλικό έμφραγμα»: Τι γράφει ο διεθνής Τύπος για τις ιταλικές κάλπες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου