- ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ της εφημερίδας “6 Μέρες”: Το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει αναρμόδιο για τις Σκουριές!
- Οι «6μέρες» δημοσιεύουν σήμερα ένα έγγραφο-απάντηση της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με ημερομηνία 7 Φεβρουαρίου 2013, στο οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο συντάκτης του δηλώνει ότι η υπηρεσία είναι αναρμόδια να απαντήσει σε έγγραφο-ερώτηση του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων για την «επένδυση» στις Σκουριές Χαλκιδικής. Μάλιστα το εν λόγω έγγραφο φέρει την υπογραφή του κ. Επαμεινώντα Τολέρη, ο οποίος σημειωτέον προεδρεύει όλων των σχετικών επιτροπών. Τι ρωτούσε όμως το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (ΠΜΔ); Αν η μέθοδος της ακαριαίας τήξης για τροφοδοσία με 92% συμπύκνωμα αρσενοπυρίτη της Ολυμπιάδας και 8% συμπύκνωμα χαλκού-χρυσού Σκουριών, έχει πιστοποιηθεί για βιομηχανική χρήση από την κατασκευάστρια εταιρεία Οutotec. Αν έχει κατασκευασθεί από την Ελληνικός Χρυσός ή την Outotec μονάδα ακαριαίας τήξης με τη συγκεκριμένη τροφοδοσία «σε βιομηχανική κλίμακα και μάλιστα με τον πυρίτη της Ολυμπιάδας» και αν η οικονομική ανάλυση με βάση την πώληση των συμπυκνωμάτων, αντί της μεταλλουργικής τους επεξεργασίας, όπως περιλαμβάνεται στην «Τεχνική Εκθεση Εργου Ολυμπιάδας» της 14ης Ιουλίου 2011, είναι σύμφωνη με το Επενδυτικό Σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός και με την ΑΕΠΟ.
- Του
ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΙΝΙΚΟΛΑ
Στο ίδιο έγγραφο-ερώτηση το ΠΜΔ θέτει τον κ. Τολέρη ενώπιον των ευθυνών του, σημειώνοντας ότι η υπηρεσία του και ο ίδιος προσωπικά, ως χημικός μηχανικός, είναι σε θέση να αντιληφθεί τις επιπτώσεις της λειτουργίας μιας πυρομεταλλουργίας ακαριαίας τήξης με τόσο υψηλή περιεκτικότητα της τροφοδοσίας σε αρσενικό, στους εργαζομένους, τους κατοίκους και το περιβάλλον της Χαλκιδικής και καλώντας τον να απαντήσει άμεσα – αλλιώς θα φέρει και ο ίδιος τεράστια ευθύνη για το «έγκλημα» που πάει να συντελεστεί στη Χαλκιδική. Θαυμάστε τώρα την απάντηση του κ. Τολέρη: «Για όσα αναφέρονται στην επιστολή σας και ειδικά στα τρία ερωτήματα που θέτετε δεν είναι αρμόδια η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ να απαντήσει»! Πρόκειται για την ίδια υπηρεσία η οποία στις 26 Ιουλίου του 2011 εξέδωσε την απόφαση με α.π. ΥΠΕΚΑ/ΕΥΠΕ/οικ. 201745/26.07.2011 απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών για τα έργα της εταιρείας. Με απλά λόγια, δηλαδή, η υπηρεσία που ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας δηλώνει αναρμόδια να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν άμεσα τις επιπτώσεις της «επένδυσης» στο περιβάλλον.
Αυτά φυσικά μόνο στη χώρα μας συμβαίνουν. Η απάντηση ωστόσο είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις στη χώρα μας και κυρίως της ορθότητας των περίφημων μελετών (κυρίως περιβαλλοντικών αλλά και άλλων), των αρμόδιων αρχών στη χώρα. Στις αποφάσεις αυτές όμως πατάνε οι εκάστοτε κυβερνώντες προκειμένου να αιτιολογήσουν τις αποφάσεις τους. Το περίεργο είναι πως αν κάποιος αποφασίσει να ενημερωθεί από το σύνολο των ημεδαπών ΜΜΕ για το θέμα θα αποκομίσει την εικόνα μιας μικρής μερίδας «τρομοκρατών» οι οποίοι αντιδρούν σε μία επένδυση που σχεδόν θα σώσει τη χώρα από την καταστροφή. Κι ας είναι οι άνθρωποι αυτοί πολίτες της διπλανής πόρτας που βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να υπερασπίζονται το ίδιο το μέλλον του τόπου τους. Κι ας συνομολογούν όλα τα στοιχεία ότι πρόκειται για μία ακόμη υπόθεση προκλητικής εκχώρησης του δημόσιου πλούτου επ’ ωφελεία γνωστών οικονομικών συμφερόντων. Ως γνωστόν «αν η αλήθεια δεν συμφωνεί μαζί μας τόσο χειρότερο για την αλήθεια».
Κατηφορίζοντας από τα Στάγιρα, την πατρίδα του Αριστοτέλη, λίγο μετά το Παλαιοχώρι ταξιδεύεις στον γεμάτο στροφές δρόμο έχοντας στα δεξιά σου το πανέμορφο βουνό, τις υπώρειες του Κάκαβου και στα πόδια σου απλώνεται ο κόλπος της Ιερισσού. Περνάς το Στρατώνι, (αυτός που χάραξε τον δρόμο προέβλεψε να περνάς έξω από το χωριό, ίσως γιατί η πολύχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα δεν άφησε και πολλά να δεις), κι αμέσως μετά ακολουθεί μια μεγάλη ευθεία σπαρμένη με πικροδάφνες και πλατάνια που σε οδηγεί στην Ιερισσό.Στο χωριό το οποίο πρωτοστατεί στις αντιδράσεις κατά της περίφημης επένδυσης στις Σκουριές Χαλκιδικής. Η αρχαία Ακανθος δεν είναι ένα τυπικό ελληνικό χωριό. Είναι ένα πανέμορφο χωριό, μεγάλο μέρος της ομορφιάς του οποίου οφείλεται στη σχεδόν τεσσάρων χιλιομέτρων παραλία του. Οσο για τη βιοποικιλότητα του βουνού που σβήνει στη θάλασσα και χαρακτηρίζεται από πολλούς βιότοπος ο οποίος περιλαμβάνει ψηλή μεσογειακή μακία, ένα από τα ομορφότερα μεικτά πλατύφυλλα δάση της Ελλάδας, χαράδρες και ποτάμια με καταρράκτες, αρκεί ίσως να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία οι δασεργάτες που ανέλαβαν να εκτελέσουν τις απαραίτητες δασικές εργασίες για την προστασία από τις βροχές ήταν από τον Κάκαβο.Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά της επένδυσης και μάλιστα από τον καναπέ μας. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν οι κάτοικοι της περιοχής θέλουν την επένδυση. Ας τολμήσει η κυβέρνηση να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα και θα λάβει άμεσα την απάντηση. Στο κάτω κάτω στο όνομα των πολιτών γίνονται όλα.Εφημερίδα “6 ΜΕΡΕΣ” Ημ.δημοσίευσης: Σάββατο 23-2-13
Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ της εφημερίδας “6 Μέρες”: Το αρμόδιο υπουργείο δηλώνει αναρμόδιο για τις Σκουριές!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου