- Ο Όλι Ρεν επιβεβαίωσε τη συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης με την τρόικα για περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων
- «Παρερμηνεύτηκε σημαντικά» η απάντηση του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν σε Έλληνες ευρωβουλευτές, σχετικά με τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου, Σάιμον Ο' Κόνορ. «Η απάντηση του επιτρόπου Ρεν παρερμηνεύθηκε σημαντικά στην Ελλάδα. Ο Όλι Ρεν δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη μείωση του κατώτατου μισθού στην απάντησή του», δήλωσε ο Σ. Ο' Κόνορ, κληθείς να σχολιάσει, κατά την τακτική ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την απάντηση του επιτρόπου Ρεν σε Έλληνες ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Όλι Ρεν δεν ανακοίνωσε κάτι καινούριο, απλώς υπενθύμισε κάτι το οποίο είχε συμφωνηθεί κατά την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, τον Νοέμβριο 2012 και είχε συμφωνηθεί με την επικαιροποίηση του ελληνικού Μνημονίου. Ότι, δηλαδή, ο κατώτατος μισθός θα αναθεωρηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014. Τα λέγαμε εμείς αλλά ποιος μας άκουγε; Ο ίδιος ο Όλι Ρεν, λοιπόν, συνέδεσε την αναθεώρηση με την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, πράγμα που ευλόγως ερμηνεύεται ως κατεύθυνση της τρόικας για νέα μείωση του κατώτερου μισθού, ο οποίος σημειωτέον μειώθηκε ήδη κατά 22% το 2012 (σ.σ.: ειδικά για τους νέους η μείωση έφτασε στο 32%). Θα τα δεχτούμε όλα αυτά και πάλι με σκυμένο το κεφάλι; Μέχρι πότε ρε συντρόφια, φίλοι και πολίτες αυτής της χώρας;
- Βήχος
Παναγιώτης
- Ολόκληρη η απάντηση του Όλι Ρεν
- «Η προώθηση του διαλόγου μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων αποτελεί στόχο της τόσο της Ένωσης όσο και των κρατών μελών και το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποίο έχει δεσμευτεί να τηρεί η Επιτροπή.
- » Οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις είναι το αποτέλεσμα των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα και της ανάγκης για καλύτερη εναρμόνιση των μισθών με την οικονομική δραστηριότητα με στόχο την αναχαίτιση και τη μείωση της πολύ μεγάλης ανεργίας και το ξεπέρασμα της ύφεσης.
- » Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων όσον αφορά τον καθορισμό του κατώτατου νόμιμου μισθού καθορίζεται ρητά στο θεσμικό πλαίσιο που τίθεται τώρα σε ισχύ. Ο καθορισμός των διαδικασιών ως προς αυτό επαφίεται στον έλληνα νομοθέτη και στην πρακτική που θα διαμορφωθεί στη συνέχεια.Αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση.
- » Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο κατώτατος νόμιμος μισθός είναι σύμφωνος με το κεκτημένο της ΕΕ καθώς και με το άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ [1], υπό τον όρο ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετέχουν δεόντως στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε η πρακτική που ακολουθείται σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.
- » Όσον αφορά τις συμβάσεις της ΔΟΕ, τα μνημόνια συμφωνίας προβλέπουν ότι οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες εργασίας.
- » [1] Το άρθρο 28 του χάρτη προβλέπει ότι ‘οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, ή οι αντίστοιχες οργανώσεις τους, έχουν, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές, δικαίωμα να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στα ενδεδειγμένα επίπεδα. Σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 1 του Χάρτη επιτρέπονται περιορισμοί των δικαιωμάτων που προβλέπει ο Χάρτης, τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας, ‘εφόσον είναι αναγκαίοι και ανταποκρίνονται πραγματικά σε στόχους γενικού ενδιαφέροντος που αναγνωρίζει η Ένωση ή στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων’».
- Με αφορμή την απάντηση ο κ. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε μπροστά σε άλλη μια ακραία υποκρισία των κυβερνητικών συνεταίρων που μάταια προσπαθούν να κρύψουν από τον ελληνικό λαό ότι έχουν δεσμευθεί από το Μνημόνιο να μειώσουν κι άλλο τον κατώτερο μισθό, γεγονός που ασφαλώς θα συμπαρασύρει σε μείωση όλους τους μισθούς στην Ελλάδα.
- » Όπως προκύπτει από την απάντηση Ρεν, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ρητά ότι για το 2014 θα μειώσει τον κατώτατο μισθό. Αυτό μπορεί να γίνει, καθώς από 1η Απριλίου του 2013 ο κατώτατος μισθός, θα ορίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ανεξάρτητα από το αν θα συμφωνήσουν ή όχι οι κοινωνικοί εταίροι.»
- Όπως γράφει η ΑΥΓΗ σήμερα, οι εργαζόμενοι – δυστυχώς - δεν θα περιμένουν ούτε καν έναν χρόνο προκειμένου να δουν τις αποδοχές τους να κατρακυλούν εκ νέου. Παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, από σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για νέες μειώσεις μισθών εξαιτίας της λήξης πολλών κλαδικών συμβάσεων, πράγμα που σημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποστούν νέες μειώσεις μισθών.
- Η μαζική ανεργία, σε συνδυασμό με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, καθιστά τους εργαζόμενους πιο ευάλωτους στις εργοδοτικές πιέσεις για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων με μεγάλες μειώσεις αποδοχών. Νέες αιματηρές μειώσεις μισθών θα επιφέρει και η μετατροπή των συμβάσεων, από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, υπό την δαμόκλειο σπάθη της ανεργίας.
- Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Σαμαρά προετοιμάζει το έδαφος και για κτύπημα του δικαιώματος της απεργίας κατά τα θατσερικά πρότυπα της δεκαετίας του '80, προκειμένου να περάσει η εκποίηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Σε τίποτα δεν πρόκειται να κάνει πίσω η κυβέρνηση Σαμαρά, αν δεν ενεργοποιηθεί ο λαϊκός παράγοντας. Δήθεν αναδιπλώνεται, ενώ τα "παπαγαλάκια" της καλλιεργούν το έδαφος για να επανέλθει δριμύτερη.
- Οι μνημονιακές πολιτικές - σοκ και η στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης βυθίζουν την πραγματική οικονομία και συνθλίβουν τους εργαζόμενους. Το μοντέλο φτώχειας της Βουλγαρίας εξαντλεί ήδη τα όριά του. Παρά τους πενιχρούς μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν ή υπολειτουργούν και χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν στον δρόμο. Να τους σταματήσουμε πριν είναι αργά για τη χώρα και τους εργαζόμενους.
- Ε, νισάφι πια! Επιτακτική ανάγκη να τους ανατρέψουμε. ΤΩΡΑ! ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ.
Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013
Ο Όλι Ρεν επιβεβαίωσε τη συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης με την τρόικα για περαιτέρω μείωση των αποδοχών των εργαζομένων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου