- 2011-10-20. Ομιλία Ευ. Βενιζέλου για το πολυνομοσχέδιο from Evangelos Venizelos on Vimeo.
- Ιδού ολόκληρη η επιστολή της
ντροπής του Ε.Βενιζέλου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την οποία εν
αγνοία της Βουλής δεσμεύεται για την αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων
που θα απολυθούν μέσω της εργασιακής εφεδρείας, καθώς και για την επιμήκυνση
του χρόνου εφαρμογής του πλέον σκληρού μέτρου, μέχρι να επιτευχθούν οι
δημοσιονομικοί στόχοι, που είναι μια από τις δεσμεύσεις της ελληνικής
κυβέρνησης έναντι της τρόικας. «Επιπλέον της επιστολής του πρωθυπουργού, θα
ήθελα να επιβεβαιώσω την ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης και την στρατηγική
απόφαση της να εφαρμόσει αυστηρά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής
Στρατηγικής και να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Είναι επίσης ξεκάθαρη η επιλογή μας να προωθήσουμε τάχιστα τις δομικές αλλαγές και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προκειμένου να ανασκευάσουμε οποιεσδήποτε λανθασμένες αντιλήψεις για την θέληση και ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.
Όπως θα αποδειχθεί στην πράξη, η Ελλάδα δεν είναι μόνο συνεπής με τις υποχρεώσεις της προς τους θεσμικούς συνεταίρους της αλλά, πρωτίστως είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις προς τον εαυτό της.
Συνεπώς, επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι τις προηγούμενες λίγες ημέρες, μετά από μια σειρά συναντήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε, υποστηριζόμενη από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μια σειρά από παρεμβάσεις για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και 2012. Τα ακόλουθα μέτρα έχουν αποφασισθεί:
- Μείωση του αφορολόγητου του φόρου φυσικών προσώπων στα 5.000 ευρώ από το τρέχον επίπεδο των 8.000 ευρώ και προσαρμογή προς τα κάτω των τρεχουσών εξαιρέσεων. Πιο συγκεκριμένα, η εξαίρεση για άτομα πάνω από τα 65 έτη, τα επιδόματα παιδιού και η συγκεκριμένη εξαίρεση για άτομα κάτω των 30 ετών μειώνονται αναλόγως.
- Μείωση του τμήματος των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ μηνιαίως κατά 20% και σε περίπτωση συνταξιούχων κάτω των 55 ετών κατά 40% για το τμήμα της σύνταξης που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ μηνιαίως. Επιπλέον, επιταχύνουμε τη μεταρρύθμιση στις επικουρικές συντάξεις και μειώνουμε σημαντικά το εφάπαξ που καταβάλλεται στους συνταξιούχους δημόσιους υπάλληλους.
- Μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα (της γενικής κυβέρνησης και τους ιδιωτικού δικαίου οργανισμούς, εξαιρώντας τα ειδικά καθεστώτα μισθοδοσίας) κατά μέσο όρο 20% μέσω της αλλαγής του μισθολόγιου του δημοσίου τομέα.
- Τοποθέτηση σε εργασιακή εφεδρεία 30.000 εργαζομένων στη γενική κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του έτους, η οποία θα λειτουργήσει όπως συμφωνήθηκε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Το μέτρο πιθανόν να επεκταθεί με αμοιβαία συναίνεση ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του. Η εργασιακή εφεδρεία θα οργανωθεί έτσι ώστε να έχει ουσιαστική επίδραση στον λογαριασμό μισθών και στις δημόσιες δαπάνες. Η συνολική αποζημίωση κατά τη διάρκεια της εργασιακής εφεδρείας και η λήξη της θα κανονισθεί έτσι ώστε να επιτευχθεί ο παραπάνω δημοσιονομικός στόχος.
- Ένα πλαφόν θα ορισθεί στη διάθεση των εσόδων από τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και από τον διακανονισμό των παραβάσεων χρήσης γης.
Όλα τα παραπάνω θα νομοθετηθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, βασισμένη σε τεχνοκρατικά κριτήρια, να επιταχύνει τις πωλήσεις των μεριδίων σε κρατικές εταιρείες, στα ακίνητα και εκτάσεις γης, καθώς και σε παραχωρήσεις.
Μετά τις παραπάνω αποφάσεις -οι οποίες απαιτούν τεράστιες θυσίες από τους Έλληνες, αλλά είναι απαραίτητες για να διορθώσουμε παραλείψεις τόσων πολλών ετών- ελπίζουμε ότι σύντομα θα δρέψουμε καρπούς και θα βελτιωθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσπίσει αυτά τα μέτρα πριν την αξιολόγηση προκειμένου να ικανοποιήσει τις συνθήκες για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης και της 6ης δόσης. Η κυβέρνηση επίσης σκοπεύει να επικαιροποιήσει και άλλες όψεις του προγράμματος υλοποίησης και να κλείσει οποιεσδήποτε υπολειπόμενα δημοσιονομικά κενά για το 2013/2014.
Αυτές οι ενέργειες αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Συνόδου στις 21 Ιουλίου και είναι ζωτικές για την προστασία και το μέλλον της ευρωζώνης, στην οποία η Ελλάδα είναι ένα αναπόσπαστο μέρος".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου