Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ 11 ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ 11 ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΗ


Χαιρετίζουμε όλους αυτούς που για σχεδόν τρεις ώρες συγκρότησαν ένα πολύχρωμο, ορμητικό, γεμάτο αγωνιστικό παλμό ποτάμι που ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης, για να σταθούν αλληλέγγυοι στους συλληφθέντες, 11 ανήλικους μαθητές και 4 φοιτητές της Λάρισας που δικάζονται και για να καταγγείλουν τον τρομονόμο που ψηφίστηκε σε διάφορες παραλλαγές από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, με την τελευταία και «χαριστική βολή» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι. Φαίνεται όμως ότι η «δέσμευση» στις κυβερνητικές επιλογές είναι τόσο ισχυρή, που παραμερίζει κάθε δημοκρατική ευαισθησία και δεν επιτρέπει στην Ν.Ε και κάποια στελέχη/συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, να τοποθετηθούν κατά του τρομονόμου, παρʼ όλο που πολλά μέλη του συμμετείχαν στη διαδήλωση. (Μέλη της ΣΟ του ΠΚ θα παρευρεθούν στη Δίκη των 11 ανήλικων μαθητών στις 9 Δεκέμβρη στη Λάρισα)
ΗΡΩ Μ. ΔΙΩΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Κατηγορούν τα παιδιά μας για τρομοκράτες! Παρακαλώ πάρτε θέση

ΗΡΩ Μ. ΔΙΩΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

06.12.2010

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: ΔΙΚΗ 11 ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ “ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ”

Σήμερα δικάζονται στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Λάρισας οι 11 συλληφθέντες των γεγονότων που ακολούθησαν την πορεία διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2008 στη Λάρισα. Οι 11 ανήλικοι είχαν συλληφθεί μαζί με 8 ακόμη ενηλίκους και εναντίον τους συστάθηκε βαρύτατο κατηγορητήριο, βασισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του στον “τρομονόμο”, που τους καταλόγιζε 11 αξιόποινες πράξεις, οι οποίες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τελέστηκαν από κοινού με τους ενηλίκους κατηγορουμένους.

Το Συμβούλιο Εφετών, μετά από εισαγγελική πρόταση, εξέδωσε απαλλακτικό βούλευμα τον Μάρτιο του 2010, σύμφωνα με το οποίο έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις κατά των ενηλίκων για τις ίδιες αξιόποινες πράξεις, για τις οποίες κατηγορούνται και οι ανήλικοι.

Ως πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είχατε αναφέρει ότι «δε συλλαμβάνεις ένα 13χρονο ή 14χρονο παιδί, επειδή πάνω στην οργή του διαμαρτύρεται». Μετέπειτα, ως υπουργός δεσμευτήκατε ότι θα καταργήσετε τις επίμαχες διατάξεις του Ν.3772/2009, γνωστού ως “κουκουλονόμου” και ότι θα επανεξετάσετε τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 3251/2004.

Μέχρι σήμερα, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει συμβεί, ενώ το καλοκαίρι ψηφίστηκαν νέες επιβαρυντικές διατάξεις στο Ν. 3875/2010, με τον οποίο εισάγεται πιλοτικά το ενδεχόμενο ευρείας ποινικοποίησης της κοινωνικοπολιτικής δράσης

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε:

• Θα τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας όσον αφορά τον “κουκουλονόμο” και Θα δηλώσετε δημόσια ότι επʼ ουδενί εμπίπτει στις διατάξεις του οποιουδήποτε “τρομονόμου” η περίπτωση των 11 ανηλίκων της Λάρισας;

• Θα καταργήσετε τον “τρομονόμο”, οι διατάξεις του οποίου έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτές του ελληνικού Συντάγματος;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη

Χαιρετίζουμε το μεγάλο, αγωνιστικό, μαχητικό συλλαλητήριο καταδίκης του τρομονόμου και αλληλεγγύης στους συλληφθέντες που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα το Σάββατο 27 Νοέμβρη.

Τους χιλιάδες διαδηλωτές πρώτα απ΄ όλους αυτούς που ήρθαν από διάφορες μεριές της Ελλάδας αλλά και τους Λαρισαίους πολίτες που αγνόησαν το κλίμα φόβου που καλλιεργούσαν οι «ασφαλίτες» και συμμετείχαν με πρωτοφανή για τα δεδομένα της Λάρισας μαζικότητα στην διαδήλωση.

Χαιρετίζουμε όλους αυτούς που για σχεδόν τρεις ώρες συγκρότησαν ένα πολύχρωμο, ορμητικό, γεμάτο αγωνιστικό παλμό ποτάμι που ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης, για να σταθούν αλληλέγγυοι στους συλληφθέντες, 11 ανήλικους μαθητές και 4 φοιτητές της Λάρισας που δικάζονται και για να καταγγείλουν τον τρομονόμο που ψηφίστηκε σε διάφορες παραλλαγές από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού, με την τελευταία και «χαριστική βολή» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι.

Φαίνεται όμως ότι η «δέσμευση» στις κυβερνητικές επιλογές είναι τόσο ισχυρή, που παραμερίζει κάθε δημοκρατική ευαισθησία και δεν επιτρέπει στην Ν.Ε και κάποια στελέχη/συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, να τοποθετηθούν κατά του τρομονόμου, παρʼ όλο που πολλά μέλη του συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Λυπόμαστε που από το μαζικό αυτό κίνημα συμπαράστασης απουσίαζαν φορείς όπως το ΕΚΛ, η «Λαική συσπείρωση», η Ένωση Γονέων, παρʼ όλες τις μέχρι τώρα εκ(προσ)κλήσεις μας. Το αιτιολογικό της μη συμμετοχής τους -όπως ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου μέλη της Δημοκρατικής Συσπείρωσης - ήταν ότι: Δεν μπορεί να συμμετέχουν στην κινητοποίηση κάποιοι που λένε «ναι» στην Ε. Ε.

Είναι αλήθεια ότι σαν πρωτοβουλία αλληλεγγύης, δεν ζητήσαμε δήλωση «καταδίκης της Ε.Ε» από τους συμμετέχοντες για να τους «δεχτούμε» στην πορεία, όπως και όταν απευθυνθήκαμε σε φορείς δεν ζητήσαμε δηλώσεις πολιτικών φρονημάτων, αλλά την μη ποινικοποίηση της εξέγερσης, την καταδίκη του τρομονόμου και την αθώωση των συλληφθέντων. Στη βάση έχουμε τα εκατοντάδες ψηφίσματα αλληλεγγύης στους διωκόμενους νέους.

Μένει να δούμε αν θα ζητηθεί παρόμοια «δήλωση», απο τους απεργούς που θα συμμετέχουν στη διαδήλωση στις 15 Δεκέμβρη.

Παρ΄όλα αυτά σεβόμενοι την αυτονομία κάθε φορέα και την επιθυμία να διαδηλώνει μόνος- παρʼ όλο που δεν υπάρχουν μεταδοτικές «πολιτικές ασθένειες» – θα περιμένουμε από τους φορείς αυτούς να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, απαιτώντας εκτός των άλλων και την αθώωση των νέων, που μέχρι στιγμής δεν το έχουμε δει στις δηλώσεις τους.

Θυμίζουμε ότι οι δίκες ξεκινούν στις αρχές του Δεκέμβρη.

Καλούμε εκ νέου συνδικαλιστικές οργανώσεις πρωτίστως την ΕΛΜΕ, αλλά και το ΕΚΛ ή/και σωματεία ή φορείς να πάρουν αποφάσεις για στάσεις εργασίας στις 9 Δεκέμβρη, για να διευκολύνουν τους μαθητές και εργαζόμενους να είναι έξω από τα δικαστήρια, που είναι το επόμενο αγωνιστικό μας ραντεβού για:

να νικήσει η αλληλεγγύη

να καταργηθεί ο τρομονόμος στη πράξη

να αθωωθούν όλοι οι διωκόμενοι

πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες

http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=8951

1 σχόλιο:

  1. Ολα τα άρθρα που δημοσιεύονται σ' αυτό το μπλοκ είναι από την Ιστοσελίδα της Συλλογικότητάς μας, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ
    http://politikokafeneio.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή