Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Η ''Δεξιά'' του Κυρίου και η Αριστερά της ουσίας...


Η ''Δεξιά'' του Κυρίου και η Αριστερά της ουσίας...
Σχετικά με την εισήγηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη σε επιστημονικό συνέδριο με θέμα "Εκκλησία και Αριστερά"FREE photo hosting by Fih.gr
Αγαπητό "Πολιτικό Καφενείο"
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε από τα αστικά ΜΜΕ μια συντονισμένη και επίμονη αναπαραγωγή της σκόπιμα όσο και αντιεπιστημονικά, διαστρεβλωμένης εισήγησης του Τάσου Κουράκη στο Συνέδριο "Εκκλησία και Αριστερά". Για όσους παρακολουθήσαμε και τις 2 ημέρες του Συνεδρίου καθώς και τη συγκεκριμένη εισήγηση, με νηφαλιότητα και με ειλικρινείς προθέσεις στήριξης ενός διαλόγου ανάμεσα στην Εκκλησία και την Αριστερά, καθώς και στην προοπτική που ανοίγεται από μια τέτοια διαδικασία, δεν πρέπει ή τουλάχιστον δεν δικαιολογούμαστε να έχουμε κενά που να επιτρέπουν παρερμηνείες και στρεβλώσεις τόσο κραυγαλέες, όπως αυτές που οι επικοινωνιολόγοι της συγκυβέρνησης κατασκεύασαν. Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του σκηνικού της έντασης και της πολυμέτωπης επίθεσης στην κοινωνία, από πλευράς της Κυβέρνησης, εντάσσεται και αυτή η επικίνδυνη τακτική, η οποία αντιμετωπίζει το χριστεπώνυμο πλήρωμα ως κάλπη της ευσεβίστικης και θρησκόληπτης Δεξιάς (και ενίοτε της ακροδεξιάς), στο πλαίσιο μιας ακραία αιρετικής Εκκλησιολογίας. Αυτές ακριβώς της ιδεοληψίες μιας αποπνευματωμένης και πλήρως απομακρισμένης από τον Ευαγγελικό Λόγο Εκκλησίας, αντιδιαλεκτικής, καταπιεστικής και δεσποτικής αρχής που κινείται στα στενά ασφυκτικά πλαίσια ενός στείρου κρατικοδίαιτου μετανεωτερικού ορθοδοξισμού, επιχείρησε να άρει ο διάλογος που ήδη ξεκίνησε, με αφορμή το ως άνω συνέδριο.
Νίκος Δεναξάς υπ. Διδάκτωρ Θεολογικής ΑΠΘ

Χωρίς καμία διάθεση ερμηνείας των όσων κατέθεσε ο κος. Κουράκης, πιστεύω πως η θέση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι παραπάνω από σαφής, απόλυτα συγκεκριμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Ο κος. Κουράκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προαιρετική δυνατότητα του φορολογουμένου (οποιουδήποτε θρησκεύματος) να δωρίσει το όποιο ποσό είτε στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία είτε στην οργανωμένη συλλογικότητα του όποιου θρησκεύματος αυτός ασπάζεται, ποσό το οποίο θα εκπίπτει από τον συνολικό του τελικό φόρο. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από το συνολικό πνεύμα της εισήγησης του κου. Κουράκη, μιας και αποτελεί αναπόσπαστο σημείο μίας ευρύτερης, συνολικής τοποθέτησης γύρω από την σταδιακό και προοδευτικό διαχωρισμό του Κράτους από την Εκκλησία, επ' ωφελεία και των δυο. Ειδικά σ' ότι αφορά στην Εκκλησία, μέσα απ' αυτή τη διαδικασία, θα εξασφαλίσει πλήρη διοικητική και ποιμαντική ανεξαρτησία.
Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται στη Γαλλία - όπου και υπάρχει συνταγματική ανεξιθρησκεία - καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως στην συντηρητική Ιταλία και τη συντηρητικότερη Γερμανία. Ειδικότερα στην τελευταία, στο πλαίσιο της νομοθετικής αυτονομίας των κρατιδίων που συναποτελούν την ΟΔΓ, η όποια προσφορά των φορολογουμένων - ανεξαρτήτως θρησκευτικής τοποθέτησης - είναι υποχρεωτική και καταλήγει στα ταμεία της τοπικής Ρ/Καθολικής Εκκλησίας.
Το καθεστώς της υπαλληλίας - σε σχέση με το Κράτος - των λαϊκών κληρικών, εκφυλίζει την ουσία των καθηκόντων τους, ενώ τους καθιστά ευάλωτους στις όποιες μεθοδεύσεις της σημερινής Κυβέρνησης (βλ. ενιαίο μισθολόγιο, τροϊκανή οδηγία για κρατικό έλεγχο σε νέες χειροτονίες ιερέων, συντάξεις κληρικών κ.λπ.). Ειδικά τα τελευταία 3 μνημονιακά χρόνια, η Ορθόδοξη Εκκλησία απειλείται να ζήσει ξανά στιγμές Εκκλησιολογικής και Κανονικής παρέκκλισης και ανωμαλίας, παρόμοιες με εκείνες της Χούντας και της Βαυαροκρατίας!
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

Νίκος Δεναξάς
υπ. Διδάκτωρ Θεολογικής ΑΠΘ
Θεσσαλονίκη / 6977134597 / ndenaxas@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου