- Σ.Κ.: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή η πολιτική έχει αποφέρει καρπούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
- Α.Τ.: Δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για καρπούς. Θεωρώ ότι είναι παιχνίδι εντυπώσεων. Εξάλλου το αν είναι ή αν δεν είναι καρποί θα φανεί στην πορεία. Το προβάδισμα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην Νέα Δημοκρατία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι το μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος αρνείται να πάρει θέση. Πλέον δεν είναι σαφής ο ορίζοντας πτώσης αυτής της κυβέρνησης. Όταν, όμως, θα ξαναέρθει στο προσκήνιο η ανάγκη για αλλαγή της πολιτικής σκηνής θα αλλάξουν τα δημοσκοπικά στοιχεία.
- Υπάρχει όμως ένα θέμα στο πως εμείς θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πλαίσιο του κοινωνικού πολέμου που βλέπουμε. Δεν πρόκειται μόνο για ένανεπικοινωνιακό πόλεμο, που επιδιώκει και το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας. Φέρατε προηγουμένως ένα παράδειγμα: ο Τάσος Κουράκης εξέφρασε μια ιδέα σε ένα συνέδριο που ενόχλησε την κυβέρνηση για αυτό και δεν προβλήθηκε. Ο στόχος του συνέδριου ήταν να φέρει κοντά την Αριστερά με την Εκκλησία που χρόνια τώρα έχουν παράλληλες διαδρομές, διαφορετικές κοσμοθεωρίες αλλά ένα κοινό παρονομαστή: την αγάπη για τον συνάνθρωπο, που ιδίως σε αυτή την δύσκολη περίοδο της κρίσης δεν πρέπει να μείνει κανείς μόνος του. Όμως δεν προβλήθηκε.
- Πέντε μέρες μετά το επικοινωνιακό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας έκρινε ότι έπρεπε να προβληθεί αυτή η δήλωση του Τάσου Κουράκη, ίσως για να μείνει στα αζήτητα η παρέμβαση του Βορίδη για την θανατική ποινή ή για να μειωθεί η προβολή της ημερήσιας ατζέντας. Το οξύμωρο ποιο είναι; Ότι μόλις το προέβαλαν, η δήλωση έγινε αμέσως πρώτη είδηση. Παρατηρήσαμε έναν απίστευτο συγχρονισμό των κατεστημένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με τα σκουπίδια που παράγει το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ.
- Το ίδιο έγινε και με το χαλκευμένο βίντεο του κ. Διαμαντόπουλου, του βουλευτή Καστοριάς. Χωρίς κανέναν έλεγχο έσπευσαν τα ΜΜΕ- και η δημόσια τηλεόραση- να προβάλλουν το βίντεο που κάτω από το τραπέζι τους έδωσε το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ. Όταν προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι όσα λέγονται για τον κ. Κουράκη τα έχει πει και ο κ. Στουρνάρας σε τηλεοπτική εκπομπή του συναδέλφου σας του κ. Θεοδωράκη, κανείς δεν έδειξε την παραμικρή δημοσιογραφική περιέργεια να αναζητήσει το βίντεο.
- Σ.Κ.: Κύριε Τσίπρα, έτσι παίζεται το παιχνίδι και το ξέρετε. Το θέμα είναι εάν εσείς θα μπορέσετε να το εξηγήσετε στον κόσμο αυτό. Και ένας λόγος που ίσως υπάρχει αυτή η στασιμότητα είναι επειδή ο κόσμος περισσότερο πιστεύει ότι με το δάνειο και την νέα δόση μπορεί να βελτιωθούν τα πράγματα παρά πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Αυτό συμβαίνει, κατά την δικιά μου γνώμη, γιατί είναι ακόμη λίγο ασαφές τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Είχατε ξεκινήσει από μια στάση που έλεγε λίγο πολύ ότι «καταγγέλλουμε το μνημόνιο» ενώ τώρα έχει μετατοπιστεί σε μια στάση που λέει ότι «εμείς αναδιαπραγματευόμαστε με τους δανειστές».
- Α.Τ.: Δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει. Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ευθύγραμμη και σαφής. Από την στιγμή που έδωσα την επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σήμερα έχουμε διατηρήσει μια απολύτως σαφή και ευθεία γραμμή. Και αυτή η γραμμή είναι που μας οδήγησε στο 27%. Αυτή η στάση είναι η κατάργηση του μνημονίου και η αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Τώρα, προφανώς η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια και δεν καταλαβαίνω γιατί να υπόκειται κανείς σε ένα παιχνίδι και σε μια άνευ νοήματος συζήτηση για το ποιες λέξεις θα χρησιμοποιήσει κανείς για να περιγράψει την κατάργηση του μνημονίου.
- Μπορεί να το θάψει κάτω από την γη, όπως είπα στο Μπρούκινγκς, μπορεί να το καταπιεί όπως έχω πει πολλές φορές, μπορεί να το ακυρώσει στην πράξη μέσα στην Βουλή. Μία είναι η ουσία: το μνημόνιο μας έχει οδηγήσει στην καταστροφή, ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι έχει την δυνατότητα μέσα από την ψήφο του, την δράση του και την πάλη του, να δώσει μια νέα πλειοψηφία που θα καταργήσει αυτές τις πολιτικές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το καταργήσει κανείς μέσα στην Βουλή. Μόνο μέσα από ψηφοφορία θα γίνει. Έτσι λέει ο νόμος. Όπως ήρθαν οι νόμοι, έτσι θα φύγουν οι νόμοι.
- Σ.Κ.: Μισό λεπτό...
- Α.Τ.: ... και έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι αυτό δεν συνεπάγεται την αποχώρηση της χώρας από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα ζητήσουμε από τους δανειστές μας να κάτσουμε σε ένα τραπέζι για να επαναδιαπραγματευτούμε την δανειακή σύμβαση. Εκεί μάλιστα θέτουμε και στόχους: Μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος όλου του ευρωπαϊκού νότου, όχι μόνο της Ελλάδας – αυτό που πέτυχε η Γερμανία το 1953 - με την διαγραφή μέρους του χρέους, με μορατόριουμ στις πληρωμές και ρήτρες ανάπτυξης.
- Θα ζητήσουμε την κοινωνική συνοχή της Ευρώπης αλλά και την ανάπτυξη της Ελλάδας, με ένα νέο Marshal Plan που λέμε – αν και το σχέδιο Μάρσαλ ήταν αμερικάνικο ενώ εμείς μιλάμε για ευρωπαϊκό σχέδιο. Για να το πούμε διαφορετικά θα επιδιώξουμε μια νέα κοινωνική συμφωνία στην Ευρώπη.
- Σ.Κ.: Ναι, αλλά οι πολίτες εκφράζουν κάποιες επιφυλάξεις γιατί σου λέει τι θα γίνει εάν οι Γερμανοί πούνε όχι...
- ΑΤ.: Ας φύγουν από το ευρώ, τα έχουμε πει χίλιες φορές!
- Σ.Κ.: Ναι αλλά έχουν πάρει μια γεύση ότι ο Σόιμπλε είναι αδιάλλακτος πάνω σε αυτά. Εκτός και αν είχατε μια διαφορετική εικόνα όταν πήγατε.
- Α.Τ.: Έξω από τον χορό, όλοι μπορεί να είναι αδιάλλακτοι. Ο κ. Σόιμπλε και η κα. Μέρκελ μέχρι στιγμής δεν βρήκαν κανέναν από την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μαζί τους. Ήταν του χεριού τους. Εάν εγώ αυτή την στιγμή κ. Κούλογλου κάθομαι σε αυτό το τραπέζι και έχω ράμματα για την γούνα σας, είναι βέβαιο ότι εσείς δεν θα διαπραγματευτείτε.
- Ο κ. Σόιμπλε λοιπόν έχει στο γερμανικό δικαστήριο την υπόθεση Χριστοφοράκου με την Siemens και γνωρίζει ότι το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίζεται την κρίση και διαπραγματεύεται μαζί του είναι μπλεγμένο στην υπόθεση αυτή, είναι βέβαιο ότι δεν θα έχει και μεγάλη δυσκολία στην διαπραγμάτευση.
- Εγώ πήγα στον Σόιμπλε και του έθεσα δυο ζητήματα: κατοχικά δάνεια και Siemens. Επειδή, λοιπόν, πολλά ακούγονται τις τελευταίες μέρες από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, έχω να θέσω ένα ερώτημα. Μέσα σε ένα μήνα είχα την δυνατότητα να βρεθώ στην λατινική Αμερική, στην Γερμανία και στις ΗΠΑ. Συναντήθηκα με κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους κυβερνήσεων και έθεσα τέσσερα ζητήματα. Στον Σόιμπλε τα κατοχικά δάνεια και τη Siemens. Στο ΔΝΤ, στην κοιλιά του κήτους. έθεσα θέμα κουρέματος του χρέους, και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθεσα το θέμα του δικαιώματος της χώρας στην εκμετάλλευση και την χρήση της ΑΟΖ.
- Τι από αυτά δεν έπρεπε να κάνω; Ποια από αυτά έχει κάνει η κυβέρνηση; Πότε άλλοτε είχε τεθεί τετ – α – τετ το θέμα του κατοχικού δανείου; Τώρα βάζουν στο τραπέζι μόνο τις δικές της υποχρεώσεις και όχι αυτές των Γερμανών.
- Σ.Κ.: Είναι πιο εύκολο να τα κάνει κανείς αυτά όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση και όχι στην κυβέρνηση..
- Α.Τ.: Ναι, αλλά έτσι δείχνει δείγματα γραφής. Ξεκινήσατε να λέτε ότι κάποιοι λένε ότι αλλάζουμε γραμμή. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Πάντα υπήρχαν και ορθώς. Εάν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την σωστή γραμμή για να παλέψει με σκληρή διαπραγμάτευση εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου ή όχι. Κρατούσα και καθόλα πλειοψηφική άποψη εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή. Με αυτή την γραμμή πήραμε το 27%, και με αυτή θα διεκδικήσουμε και την διακυβέρνηση του τόπου.
- Δεν υπάρχει εναλλακτική, κ. Κούλογλου. Πρέπει, όχι μόνο να πούμε κάτι που θα φαντάζει ωραίο, αλλά να είμαστε σε θέση να το υλοποιήσουμε κιόλας. Για να είμαστε σε θέση να το υλοποιήσουμε πρέπει να υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Μπορεί τα επικοινωνιακά επιτελεία των αντιπάλων να έχουν μεγαλύτερη φαντασία. Στην πολιτική όμως δεν τα προβλήματα δεν είναι η επικοινωνία αλλά η κοινωνική πραγματικότητα. Έχουμε 30% ανεργία, 500.000 οικογένειες χωρίς έναν εργαζόμενο, φτώχεια, ανέχεια και αναξιοπρέπεια. Σε αυτά τα προβλήματα πρέπει να δώσουμε απάντηση.
- Σ.Κ.: Είστε αρκετά μόνοι. Άκουσα που μιλήσατε για μια κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας. Σωστά; Ποιοι θα αποτελούν αυτή την κυβέρνηση εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα είναι προσωπικότητες; Σε αντίθεση με τον κ. Σαμαρά, που έχει περιθώρια κινήσεων – μπορεί να πάει προς την άκρα δεξιά, μπορεί να πάει προς την πρώην ΠΑΣΟΚ πτέρυγα. Εσείς δεν έχετε πολλά περιθώρια. Είστε μόνοι σας.
- Α.Τ.: Να σας πω. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία μετάβασης. Έχουμε τον κατακερματισμό του πολιτικού χάρτη. Έχουμε την λατινοαμερικανοποίηση - όπως λέω - της πολιτικής ζωής. Γιατί ξέρετε αυτές οι πολιτικές του ΔΝΤ δημιουργούν διπολισμό και στην πολιτική και στην κοινωνία και στην οικονομία.
- Στην Ελλάδα έχουμε πόλωση στην πολιτική σκηνή, είτε δεξιά είτε αριστερά, και διάλυση του μεσαίου χώρου. Αυτό έχει δημιουργήσει μια πραγματικότητα παράξενη. Έχουμε δύο κόμματα που εντάσσονται στον χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, που όλως παραδόξως στοιχίζονται πίσω από την δεξιά του κ. Σαμαρά. Και δη, στην ακραία δεξιά ατζέντα της καταστολής, του αυταρχισμού, και όχι μόνο στην φιλελεύθερη πολιτική.
- Αυτό είναι παράδοξο! Ο πρωταγωνιστής υπουργός αυτής της κυβέρνησης είναι ο κ. Δένδιας και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές είναι ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης. Και έχουμε ένα σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ και ένα μετασοσιαλδημοκρατικό κόμμα, μετα-αριστερό του κ. Κουβέλη να ταυτίζονται με τον Βορίδη και τον Δένδια. Αυτό είναι παράλογο κατά την γνώμη μου.
- Σ.Κ.: Αυτό είναι μια ωραία δημοσιογραφική ανάλυση...
- Α.Τ.: Όχι, δεν είναι ανάλυση. Έχει νόημα να καταλάβετε τι εννοώ όταν λέω ότι αυτό δεν μπορεί να μείνει για πολύ έτσι. Στην φυσική και στην πολιτική δεν υπάρχουν κενά. Πια δεν υπάρχει ο μεσαίος χώρος, διότι έχουμε έναν Βενιζέλο που είναι όμηρος ομήρου. Όμηρος του κ. Σαμαρά που είναι όμηρος της κ. Μέρκελ και έχει ανάγκη τον κ. Βενιζέλο γιατί αλλιώς δεν θα έχει πλειοψηφία.
- Επειδή ο Σαμαράς τον έχει ανάγκη καλύπτει απολύτως την συμμετοχή του Βενιζέλου στο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, και ο Βενιζέλος ανταποδίδει την κάλυψη υιοθετώντας απολύτως την ακροδεξιά ρητορική του κ. Σαμαρά. Και έχουμε και ένα κόμμα, αυτό της ΔΗΜΑΡ, το οποίο έχει ένα έλλειμμα στρατηγικής, που προεκλογικά έλεγε ότι δεν θα συνεργαστώ με τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Σαμαρά, μετά το άλλαξε δηλώνοντας ότι θα συνεργαστεί βάσει προγραμματικής συμφωνίας, κάτι που απεδείχθη φύλλο συκής, αφού η μόνη συμφωνία που έγινε είναι ο κυβερνητισμός. Κυβέρνηση για την κυβέρνηση. Και δεν τα λέω εγώ αυτά. Τα λένε στελέχη στο εσωτερικό τους. Τα λένε δυο βουλευτές τους.
- Εγώ τα λέω αυτά, περιγράφοντας ίσως λίγο δημοσιογραφικά την πραγματικότητα, γιατί θέλω να σας πω ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Θα υπάρξουν ανακατατάξεις, όπως και υπήρξαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Και επιπλέον την στιγμή που Κουβέλης και Βενιζέλος ταυτίζονται πίσω από τον Βορίδη και τον Δένδια, ασκούν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί συζητά την πιθανότητα να δημιουργηθεί μια αντιμνημονιακή πλειοψηφία ακόμη και με ψήφους από το κόμμα του κ. Καμμένου. Δεν είναι οξύμωρο; Δηλαδή το κόμμα που έχει ως βουλευτή την κ. Ρεπούση και ταυτίζεται με τον Βορίδη που μιλάει για θανατική ποινή, ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θέλει να φτιάξει ένα αντιμνημονιακό μέτωπο.
- Σ.Κ: Η κυβέρνηση εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας θέλω να μου πείτε τι πρόγραμμα θα έχει και από ποιους θα αποτελείται.
- Α.Τ.: Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο. Διαχωριστική γραμμή σήμερα δεν είναι με το ποιους πολέμησαν οι παππούδες μας στον εμφύλιο. Διαχωριστική γραμμή είναι το μνημόνιο, ποιος το υποστηρίζει και ποιος δεν όχι...
- Σ.Κ.: Και η Χρυσή Αυγή δεν το αποδέχεται...
- Α.Τ.: Κύριε Κούλογλου η Χρυσή Αυγή είναι άκρο. Είναι τύποις κατά του μνημονίου. Γιατί στην πραγματικότητα είναι το μακρύ χέρι του συστήματος. Δεν είναι αντισυστημική η Χρυσή Αυγή. Είναι απολύτως συστημικό μόρφωμα που αντιγράφει αντιμνημονιακές θέσεις. Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο στάδιο που μπορεί να περάσει η πολιτική ζωή του τόπου. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό για μια άλλη συζήτηση. Ας μιλήσουμε όμως για τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
- Θα υπάρξουν μετατοπίσεις, αναδιατάξεις, ίσως και νέα σχήματα. Αυτή η παρά φύσιν κατάσταση δεν γίνεται να συνεχιστεί. Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας , τις θέσεις μας και θα διεκδικήσουμε την πλειοψηφία. Το έχω πει σε όλους τους τόνους: ακόμη και αυτοδυναμία να έχουμε εμείς θα αναζητήσουμε συνεργασία βάσει κατεύθυνσης, η οποία θα είναι η κοινωνική σωτηρία που για εμάς σημαίνει κατάργηση του μνημονίου της λιτότητας.
- Σ.Κ.: Αυτή είναι η μίνιμουμ πλατφόρμα της κυβέρνησης εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας;
- Α.Τ.: Η μίνιμουμ ναι. Από εκεί και πέρα ότι περισσότερο...
- Σ.Κ.: Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με την ΔΗΜΑΡ; Ποιες υποχωρήσεις θα κάνατε προς αυτή την κατεύθυνση;
- Α.Τ.: Να καταστήσω κάτι σαφές. Όλο αυτό που σας περιέγραψα για το ανορθόδοξο της πολιτικής πραγματικότητας και την πεποίθησή μου ότι θα υπάρξουν αναδιατάξεις, δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει νερό στο κρασί του. Σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί ένας χώρος που να είναι όμορος με την Αριστερά και όχι όμορος με την Δεξιά και ειδικότερα με την ακροδεξιά ρητορική του Σαμαρά.
- Δεν ξέρω τι θα γίνει στην ΔΗΜΑΡ! Ξέρω ότι είναι ένα κόμμα που δεν έχει στρατηγική. Και δεν μπορεί ο κυβερνητισμός να αποτελεί στρατηγική. Και βλέπω ότι υπάρχουν διεργασίες ενδιαφέρουσες στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Ακόμη και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρξουν τέτοιες διεργασίες. Αλλά νερό στο κρασί μας δεν θα βάλουμε, γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τον τόπο. Δεν θέλει ο τόπος άλλο ένα κόμμα που θα στερείται αξιοπιστίας όπως ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία, που έλεγε αντιμνημονιακά πράγματα πριν τις εκλογές και άλλαξε τροπάρι μετά. Δεν υπάρχει ελπίδα με το μνημόνιο.
- Βέβαια, έχουμε επανειλημμένως πει ότι το ισχυρό μας χαρτί είναι η διαπραγμάτευση που θα γίνει εντός του ευρώ. Είναι πολύ απλά τα πράγματα κ. Κούλογλου. Εγώ δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου. Πήγα στο (Ινστιτούτο)Brookings, και μου έλεγαν τα ίδια πράγματα. «Γιατί να σας δεχθεί ο Σόιμπλε και γιατί να διαπραγματευτεί μαζί σας». Τους είπα ότι εάν δεν ήμασταν χώρα του ευρώ δεν θα ήμουν εδώ, όπως και κανένας άλλος εκπρόσωπος της αριστεράς. Η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής γιατί αποτελούσαν απειλή για το ευρώ.
- Αυτό είναι η μεγάλη μας αδυναμία και το μεγάλο μας χαρτί. Αδυναμία γιατί δεν είχαμε το νόμισμα για να κάνουμε μια υποτίμηση και να διαχειριστούμε την κρίση μόνοι μας αλλά απεναντίας γιατί παραδώσαμε ένα μεγάλο μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Μεγάλο όπλο γιατί η ευρωζώνη είναι μια αλυσίδα με 17 κρίκους και ξέρουν ότι αν σπάσει ένας κρίκος θα διαλυθεί η αλυσίδα. Στις ΗΠΑ το λένε ξεκάθαρα: «It’s the economy stupid». Είναι το κόστος που μετράει. Ξέρουν ότι το κόστος διάλυσης της ευρωζώνης είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος ενός bailout. Αλλά ενός bailout με όρους κοινωνίας, με όρους πραγματικούς. Όχι ένα bailout για τις τράπεζες και να διαλύεται η κοινωνία. Αν υπάρχει άλλη στρατηγική εγώ είμαι πρόθυμος να την συζητήσω, αλλά δεν υπάρχει.
- Σ.Κ.: Μιλώντας για στρατηγική... Με δεδομένο ότι η σοσιαλδημοκρατία και στην Ελλάδα και διεθνώς έχει λίγο πολύ υιοθετήσει λογικές των προγραμμάτων του νεοφιλελευθερισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε μια αντίφαση: Καλείται να ασκήσει καθήκοντα και σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, όπως η προάσπιση του κοινωνικού κράτους, ενώ την ίδια στιγμή κουβαλάει μια κουλτούρα ενός κόμματος της αριστεράς, της διαμαρτυρίας....Αυτό δημιουργεί μια αντίφαση που παράγει διαφωνίες. Μου φαίνεται ότι αυτά τα ζητήματα δεν τα έχετε λύσει.
- Α.Τ.: Καταρχάς, πρέπει να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας σχηματισμός πλουραλιστικός και δημοκρατικός. Και βρίσκεται σε ένα βήμα μετάβασης από μια συμμαχία πολλών συνιστωσών, διαφορετικών ιδεολογιών και απόψεων, σε ένα ενιαίο κόμμα, στο οποίο υπάρχουν ρεύματα ιδεών, απόψεις και τάσεις καταγεγραμμένες. Αλλά υπάρχει ένα δημοκρατικό πλαίσιο που αποφασίζουμε.
- Αυτό είναι κατάκτηση της δημοκρατίας. Μακάρι να γίνονταν και στα άλλα κόμματα αυτό. Στα άλλα κόμματα υπάρχει η πειθαρχεία, κάποιος βουλευτής δεν μπορεί να πει την γνώμη του, διαγράφεται, εάν ψηφίσουν ή αν πουν την γνώμη τους πριν ψηφίσουν – όπως στην ΔΗΜΑΡ. Αυτό είναι πρόβλημα δημοκρατίας, και συνταγματικό αν το θέλετε. Το τι βάθος έχει η δημοκρατία σε μια κοινωνία έχει να κάνει και σε ποιο βαθμό λειτουργούν δημοκρατικά τα κόμματά της.
- Από εκεί και πέρα, εγώ βλέπω ότι το επικοινωνιακό χαρτί της διαπλοκής των πολιτικών μας αντιπάλων με το σύστημα των ΜΜΕ έχει διάφορα στάδια κλιμάκωσης της επίθεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που μας κατηγορούν ότι υποθάλπτουμε την βία και ότι είμαστε παραφυάδα της τρομοκρατίας και έχουμε τρομοκράτες στο εσωτερικό μας, είναι ικανοί την ίδια στιγμή να μας κατηγορήσουν για δεξιά στροφή και συνεργασία με τους Αμερικάνους. Έλεος.
- Το νέο παιχνίδι τώρα είναι ότι τάχα έχουμε εσωτερικά προβλήματα. Η εσωκομματική σύγκρουση μάλιστα έχει προαναγγελθεί από εκδότες, όπως έγραψαν στα editorial τους. Πρώτον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κόμμα. Δεν θα σταματήσουμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις και να τις διατυπώνουμε περήφανα στο εσωτερικό μας. Αν ψάχνουν για προβοκάτορες εντός του ΣΥΡΙΖΑ να το ξεχάσουν. Δεν θα τους βρουν. Να τους ψάξουν εκτός εκεί που συνηθίζουν να τους βρίσκουν. Εμείς θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στους στόχους που έχουμε θέσει, με την σαφήνεια με την οποία τους έχουμε θέσει, με τις διαφωνίες με τις οποίες τους έχουμε συνθέσει και τους χαρακτηρίζουν δημοκρατικά. Ας μην συνεχίσουν αυτό το παιχνιδάκι γιατί θα διαψευστούν.
- Σ.Κ.: Θα συμφωνείτε ότι υπάρχει όμως αυτό το θέμα. Ότι καλείστε να δώσετε σοσιαλδημοκρατικές λύσεις μέσα από μια στρατηγική ενός κόμματος της αριστεράς, με μια άλλου τύπου διακυβέρνηση, πιο ριζοσπαστική κοινωνία...
- Α.Τ.: Αναφέρεστε στο μεγάλο κενό και έλλειμμα που έχει διαμορφωθεί από την αποχώρηση της σοσιαλδημοκρατίας από τις κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπούσαν. Αφήνει ένα τεράστιο πολιτικό κενό. Αποτυχία της σοσιαλδημοκρατίας συνιστά αυτό. Η σοσιαλδημοκρατία απέτυχε στους στόχους της.
- Από εκεί και πέρα, εγώ βλέπω ότι στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη αναδεικνύεται μια νέα αριστερά. Μια ριζοσπαστική αριστερά. Όπως στην Ισπανία, που το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς έχει έρθει μπροστά γύρω στο 15%, και στην Γαλλία με την μεγάλη άνοδο του Ζαν Λυκ Μελανσόν, που έφτασε στο 11% στις προεδρικές εκλογές. Φαίνεται ότι ο Ολάντ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει. Κοιτάξτε, εάν η σοσιαλδημοκρατία επιμείνει στην ταύτιση με τις φιλελεύθερες πρακτικές τότε θα δεχθεί ήττα παγκοσμίως. Βλέπουμε τι γίνεται στην Γερμανία, που ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος δεν μπορεί να κερδίσει την Μέρκελ. Όταν αντιπαραβάλλονται δυο που λένε τα ίδια τότε ο πολίτης θα εμπιστευτεί τον αυθεντικό όχι τον ιμιτασιόν.
- Είναι θέμα στρατηγικής. Το ΠΑΣΟΚ δεν έφτασε στο 12%, και στο 6% δημοσκοπικά, λόγω της αλαζονείας του προέδρου του, που δεν κερδίζει τους πολίτες. Έφτασε εκεί γιατί έχει κρίση στρατηγικής. Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται τυχαία στην θέση του διεκδικητή της διακυβέρνησης της χώρας. Βρίσκεται εκεί γιατί εκπροσωπεί μερίδες της κοινωνίας που δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν από όσους εφαρμόζουν πολιτικές λιτότητας. Εμάς όσο σκληρά επικοινωνιακά και να μας χτυπήσουν δεν θα μας οδηγήσουν σε καθίζηση όπως εύχονται, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με ταξικές σχέσεις. Θα βρεθούμε, όμως, σε μια πορεία που θα έχει ζικ ζακ και ανωμαλίες. Θα είναι ένας δρόμος αντοχής αυτό. Δεν θα είναι δρόμος ταχύτητας. Ακόμη και αυτοί που τρέχουν στην αρχή, μένουν πίσω στην πορεία και το αντίστροφο. Θα είναι δρόμος αντοχής.
- Σ.Κ.: Να καταλάβω ότι ήταν λάθος το αίτημα για εκλογές;
- Α.Τ.: Καθόλου. Κάθε άλλο. Αλλά δεν εναπόκειται σε εμάς. Εάν μπορούσαμε να τις αποφασίσουμε και να τις επιβάλλουμε θα το είχαμε κάνει χθες. Είναι ένα αίτημα διαρκές και έχει να κάνει με την αγωνία μας να σταματήσει η κατρακύλα. Εάν εφαρμοστούν τα όσα ψηφίστηκαν με το νέο μνημόνιο θα έρθουν άλλα δεινά και δεν θα μπορούμε να τα σταματήσουμε. Δεν είμαστε υπέρ τις άποψης ότι πρέπει να καταλάβουμε τα χειμερινά ανάκτορα. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες. Θέλουμε εκλογές. Όποτε και αν γίνουν θα τις κερδίσουμε. Αλλά δεν είμαστε σε θέση να τις προκηρύξουμε.
- Σ.Κ.: Ακόμη και αν τις κερδίσετε δεν θα έχετε πλειοψηφία και θα πρέπει να αναζητηθούν κοινοβουλευτικές συμμαχίες.
- Α.Τ.: Πριν από ένα χρόνο με ρωτούσατε εάν θα είμαστε στην Βουλή. Τώρα με ρωτάτε εάν θα έχουμε αυτοδυναμία. Βλέπετε πως ο χρόνος είναι συμπυκνωμένος. Ας μην προτρέχουμε.
- Σ.Κ.: Από τα ταξίδια αυτά που κάνατε, βγήκατε πιο σοφός, πιο ώριμος, με περισσότερες πληροφορίες και καλύτερη σύλληψη της κατάστασης; Θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην διαμόρφωση μιας άλλης εικόνας; Της εικόνας μιας ήρεμης δύναμης;
- Α.Τ.: Όχι μιας ήρεμης δύναμης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι
μια πολιτική δύναμη με δυνατότητα αναφοράς όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας.
Είναι σημείο παγκόσμιας αναφοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά ένας
επικεφαλής αριστερής παράταξης γίνεται δεκτός από ηγέτες διαμετρήματος, όπως ο
Λούλα και η πρόεδρος της Βραζιλίας ή της Αργεντινής. Είδαμε το μισό υπουργικό
συμβούλιο στην Βραζιλία και στην Αργεντινή.
Είχαμε την δυνατότητα να μπούμε στο άβατο των αβάτων. Αν θεωρούσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ξέσπασμα και θα χανόταν δεν θα μας συναντούσαν. Εδώ αντιπολίτευση είμαστε και θέλουν, έχοντας άλλη κουλτούρα, στην Γερμανία και στις ΗΠΑ να δουν σε ποια σημεία μπορούμε να συμφωνήσουμε και σε ποια να διαφωνήσουμε. Που να γίνουμε και κυβέρνηση! - Το πως το αντιμετώπισαν τα ΜΜΕ είναι άλλο θέμα. Στην αρχή έλεγαν ότι πήγα στην Αργεντινή για αναψυχή. Όταν είδα την Πρόεδρο της Βραζιλίας και τον πρώην Πρόεδρο, είπαν ότι θέλω να πάω την Ελλάδα σε τριτοκοσμικές λύσεις ή ότι η Βραζιλία είναι τάχα το παράδειγμα που η αριστερά δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Το ότι έβγαλε ο Λούλα 20.000.000 ανθρώπους από τις φαβέλες ήταν δεξιά προσέγγιση; Μετά πήγα στην Αργεντινή και έλεγαν ότι είμαι με το «κοραλίτο» και θέλω την χρεοκοπία. Ότι εκεί υπάρχουν δράσεις και πρακτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση και πρέπει να τις μελετήσουμε και κατάφεραν και πήγαν την ανεργία από το 24% στο 4% μέσα σε έξι χρόνια; Κατά τ’ άλλα έφταιγα εγώ που μπήκαν κάποιοι διαδηλωτές σε σούπερ μάρκετ!
- Όταν πήγα στην Γερμανία άλλαξε πάλι το τροπάρι. Παρακαλούσα στα σκαλιά του υπουργείου, λένε, για να δω τον Σόιμπλε. Το ότι ήμουν ο πρώτος που έθεσε θέμα κατοχικού δανείου δεν τους ένοιαξε. Μετά πήγα στις ΗΠΑ και είπαν ότι έκανα δεξιά στροφή. Οι ίδιοι που μας κατηγορούσαν για το «κοραλίτο» μετά έκαναν λόγο για δεξιά στροφή.
- Αν ήταν να παίρνουμε στα σοβαρά όλα όσα λέγονταν θα έπρεπε να κάτσουμε σπίτι μας. Όμως οι πρωτοβουλίες θα αυξηθούν. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως πως θα προχωρήσουμε όταν αναλάβουμε την διακυβέρνηση. Δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε καλό επικοινωνιακό γραφείο και πως θα απαντάμε στα χαλκεία της ΝΔ. Μας ενδιαφέρει ποιες κινήσεις θα κάνουμε για να σώσουμε τον λαό από την φτώχεια και την εξαθλίωση. Επειδή ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον πρέπει να δούμε όλους τους συσχετισμούς. Με ποιους θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά, σε ποιους να στηρίξουμε συμμαχίες... Αυτά δεν γίνονται σε κλειστούς χώρους κομματικών συσκέψεων, αλλά πραγματοποιούνται με πρωτοβουλίες. Αυτά τα ανοίγματα θα τα κάνουμε πράξη.
- Σ.Κ.: Τι πρωτοβουλίες είναι αυτές;
- Α.Τ.: Να διερευνήσουμε την δυνατότητα να παρεμβαίνουμε σε διεθνές επίπεδο, να διεθνοποιήσουμε το ελληνικό πρόβλημα, κάνοντας γνωστό ότι έχουμε ανθρωπιστική κρίση και να δούμε πως να διευρύνουμε τα πεδία των συμμαχιών μας.
- Σ.Κ.: Παρόλο που κάποιοι έλεγαν στο εσωτερικό σας ότι «τι δουλειά έχουμε εμείς με τον Σόιμπλε».
- Α.Τ.: Οι απόψεις σεβαστές από όπου και αν προέρχονται. Δεν ταυτίζονται οι απόψεις αυτές με την επικοινωνιακή στρατηγική της διαπλοκής. Έχουν άλλα χαρακτηριστικά. Είμαστε πλουραλιστικό δημοκρατικό κόμμα. Με αυτές τις διαφωνίες πορευθήκαμε στις εκλογές έχοντας πάντα σαφή κατεύθυνση. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε ένα κόμμα που δεν θα υπάρχει διαφορετική άποψη. Πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πρωτοβουλίες. Θα υπήρχε ακινησία και αμηχανία. Εμείς πορευόμαστε κατηγορηματικά στην πορεία που έχουμε θέσει, που είναι η μοναδική στρατηγική που μπορεί να δώσει λύσεις για την χώρα. Είναι μια στρατηγική βιώσιμη και αποτελεσματική.
- Σ.Κ.: Ευχαριστώ πολύ.
- Α.Τ.: Και εγώ ευχαριστώ.
Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013
Αλ. Τσίπρας: «Δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας, γιατί δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τον τόπο»
«Ορέ, φτωχές μανάδες γέννησαν τους τέσσερις μεγάλους/ τον Γιώργη Παπαδόπουλο, τον Παττακό και άλλους». Ποιους άλλους;
- Θα περιμένω ακόμα δυο-τρεις ημέρες και αν δεν υπάρξει αντίδραση, θα καταλήξω μονομερώς στο συμπέρασμα ότι το σύστημα εξουσίας εγκατέλειψε τη θεωρία των δύο άκρων. Άκρο πλέον είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό το άκρο πρέπει να ξεραθεί, όπως θα έπρεπε, κατά τον μακαριστό Χριστόδουλο, να ξεραθούν άπαντα τα άνω άκρα των αμαρτωλών. Κι όχι μόνο να ξεραθεί, αλλά και να ξεριζωθεί, να θαφτεί στα έγκατα της γης και να του καρφώσουμε κι ένα παλούκι από πάνω.
- Το άλλο άκρο, τη Χρυσή Αυγή δηλαδή, μπορεί να μην το πολυγουστάρουμε, μπορεί να μας κόβει καμιά ακροδεξιά ψήφο, μπορεί να είναι λιγουλάκι ανεξέλεγκτο, αλλά δεν θα χαλάσουμε δα και τη ζαχαρένια μας για πενήντα κοντοκουρεμένους. Ναι, παίρνουνε 12% στις δημοσκοπήσεις, μαχαιρώνουν και κανένα Πακιστανό, κυβέρνηση όμως δεν πρόκειται να γίνουνε ποτέ κι ας λένε οι αριστερίζοντες για κάποια Βαϊμάρη. Εμείς δεν τα ξέρουμε αυτά τα φραγκολεβαντίνικα, εμάς η γιαγιά μας μας πήγαινε στην Αιδηψό. Και επιτέλους, αν το έθνος διέλθει οψέποτε κρισίμους στιγμάς, να μην έχουμε κάποιον με την κατάλληλη τεχνογνωσία;
- Όταν κάνεις τον αυταρχισμό κεντρική πολιτική επιλογή, όταν βασανίζεις μετανάστες, επιστρατεύεις απεργούς, απειλείς δικαστές, αμφισβητείς τη νομιμότητα της Αριστεράς, ε, τότε είναι λιγουλάκι δύσκολο να βγεις και να εγκαλέσεις τη Χρυσή Αυγή επί χουντισμώ. Το πολύ-πολύ να το ρίξεις στο τσάμικο: «Ορέ, φτωχές μανάδες γέννησαν τους τέσσερις μεγάλους/ τον Γιώργη Παπαδόπουλο, τον Παττακό και άλλους». Ποιους άλλους;
- Πηγή: www.avgi.gr
Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013
Ο ΣΚΑΪ αλλοίωσε ανακοίνωση της οικογένειας θύματος στη MARFIN
Ο ΣΚΑΪ αλλοίωσε ανακοίνωση της οικογένειας θύματος στη MARFIN
Η ανακοίνωση που διαβάστηκε η μισή από τον Ευαγγελάτο, έχει ως εξής:
"Ακριβώς χίλιες ημέρες μετά τον εμπρησμό της Marfin, που επέφερε το χαμό της Αγγελικής και του κυοφορούμενου παιδιού μας, της Παρασκευής και του Νώντα, η οικογένειά μας παρακολουθεί υπομονετικά τις εξελίξεις στο θέμα της απόδοσης ευθυνών και απονομής δικαιοσύνης για τα γεγονότα της 5ης Μαΐου. Προσδοκούμε τη λυτρωτική για εμάς και τη μνήμη των ανθρώπων μας καταδίκη, τόσο των εμπρηστών, φυσικών αυτουργών, όσο και των υπευθύνων της εργοδότριας τράπεζας Μarfin, που με τις εγκληματικές παραλείψεις τους εξανάγκασαν τους εργαζόμενους να υποστούν αυτό το μαρτυρικό θάνατο.
Οικογένεια Αγγελικής Παπαθανασοπούλου"
Το έντονο και υπογραμμισμένο κείμενο δε διαβάστηκε στην εκπομπή "ΣΚΑΪ με το Νίκο Ευαγγελάτο" της Τετάρτης 30/01/2013, γεγονός για το οποίο οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις οι δημοσιογράφοι του σταθμού. Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι.
Η ανακοίνωση που διαβάστηκε η μισή από τον Ευαγγελάτο, έχει ως εξής:
"Ακριβώς χίλιες ημέρες μετά τον εμπρησμό της Marfin, που επέφερε το χαμό της Αγγελικής και του κυοφορούμενου παιδιού μας, της Παρασκευής και του Νώντα, η οικογένειά μας παρακολουθεί υπομονετικά τις εξελίξεις στο θέμα της απόδοσης ευθυνών και απονομής δικαιοσύνης για τα γεγονότα της 5ης Μαΐου. Προσδοκούμε τη λυτρωτική για εμάς και τη μνήμη των ανθρώπων μας καταδίκη, τόσο των εμπρηστών, φυσικών αυτουργών, όσο και των υπευθύνων της εργοδότριας τράπεζας Μarfin, που με τις εγκληματικές παραλείψεις τους εξανάγκασαν τους εργαζόμενους να υποστούν αυτό το μαρτυρικό θάνατο.
Οικογένεια Αγγελικής Παπαθανασοπούλου"
Το έντονο και υπογραμμισμένο κείμενο δε διαβάστηκε στην εκπομπή "ΣΚΑΪ με το Νίκο Ευαγγελάτο" της Τετάρτης 30/01/2013, γεγονός για το οποίο οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις οι δημοσιογράφοι του σταθμού. Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι.
Για το ΔΝΤ : «πάνω στο τραπέζι» θα είναι πάντα το Σχέδιο Β’
- Για το ΔΝΤ : «πάνω στο τραπέζι» θα είναι πάντα το Σχέδιο Β’
- H ιστοσελίδα μας συνεχίζει τη δημοσίευση υλικών που σχετίζονται με το Σχέδιο Β’. Σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα το παράρτημα της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που με τον τίτλο «Η Ελλάδα ως Εστία Μετάδοσης» επιχειρεί να εξετάσει τις ενδεχόμενες ευρύτερες επιπτώσεις από την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ προβλέπει ότι το θέμα της αποχώρησης από το ευρώ θα είναι πάντα πάνω στο τραπέζι, μέχρι τουλάχιστον να μπορέσει η Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της. Κι ακόμα ότι, παρά τα μέτρα αυτοπροστασίας που έχουν ήδη ληφθεί από την Ευρωζώνη, κανείς δεν μπορεί να αποκλείει μια κρίση μεγάλων διαστάσεων από την ελληνική έξοδο.
- Ακολουθεί το παράρτημα της Έκθεσης του ΔΝΤ:
- tometopo
Η Ελλάδα ως Εστία ΜετάδοσηςΠόσο ισχυροί είναι οι κίνδυνοι «μετάδοσης» από την Ελλάδα και πως αυτοί έχουν εξελιχθεί διαχρονικά;Οι άμεσοι κίνδυνοι να εξαπλωθεί το ελληνικό πρόβλημα είναι σε υποχώρηση. Η ετοιμότητα στο χώρο του ευρώ να αντιμετωπισθεί η κρίση έχει βελτιωθεί πάρα πολύ και οι αντιδράσεις της αγοράς για τον κίνδυνο μετάδοσης επίσης καταδεικνύουν ότι οι κίνδυνοι είναι πια σε πτώση. Παρ’ όλα αυτά, το μέτρο κλειδί για τη διαχείριση της κρίσης στο χώρο του ευρώ – η δυνατότητα της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων (Outright Monetary Transaction) σε συνδυασμό με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) – δεν έχει ακόμη δοκιμασθεί. Παραπέρα οι φόβοι της αγοράς για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ της Ελλάδας παραμένει, αντανακλώντας τις πολιτικές αβεβαιότητες και τις δύσκολες οικονομικές προκλήσεις. Έτσι οι έμμεσοι κίνδυνοι εξάπλωσης της κρίσης από μια ελληνική έξοδο παραμένουν υπαρκτοί. Αυτό σημαίνει ότι η μετάδοση από την Ελλάδα παραμένει μία σημαντική ανησυχία.Οι άμεσοι κίνδυνοι εξάπλωσης έχουν μειωθεί :Η έκθεση του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα μειώνεται ραγδαία με αποτέλεσμα άμεσες οικονομικές απώλειες από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία να μην είναι πια μια ενδεχόμενη πηγή εξάπλωσης. Ο βαθμός εξασφάλισης των απαιτήσεων του ιδιωτικού τομέα θα ήταν μικρός στην περίπτωση της εξόδου και της χρεοκοπίας καθώς η κατάρρευση του εθνικού προϊόντος σε συνδυασμό με μια απότομή πτώση στην ισοτιμία θα βάρυνε πολύ στην ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το διεθνές χρέος το οποίο θα είναι εκφρασμένο σε ένα ξένο πια νόμισμα. Παρ’ όλα αυτά οι συνέπειες από τέτοιες απώλειες φαίνονται μικρές : Οι εξωτερικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τον ιδιωτικό τομέα του εξωτερικού έχουν πέσει κάτω από το 1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Παρομοίως οι εμπορικές σχέσεις προφανώς θα παίξουν ένα μικρότερο ρόλο καθώς η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και οι εξαγωγές προϊόντων των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών είναι λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ τους ( παρότι είναι 3% ως 4% στις περιπτώσεις της Βουλγαρίας και της Κύπρου).Η Έκθεση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα μέσω του EFSF, του GLF (Greek Loan Facility), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ευρωσυστήματος έχει αυξηθεί, αλλά παραμένει σχετικά μικρή ως ποσοστό του ΑΕΠ των χωρών πιστωτών. Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ η διαγραφή των δανείων του EFSF και του GLF θα πρέπει να είναι βαθιά για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Η απόφαση για τις υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ευρωσυστήματος θα μπορούσαν να επιφέρουν αξιοσημείωτες απώλειες στο ευρωσύστημα και να απαιτήσουν από τις χώρες μέλη να προωθήσουν πόρους για να επανακεφαλοποιήσουν τις εθνικές τους κεντρικές τράπεζες. Η συνέπεια από τέτοια ενδεχόμενα πάνω στο δημόσιο χρέος των χωρών μελών θα ήταν σχετικά μέτρια καθώς η έκθεσή τους στην Ελλάδα είναι περίπου 2% του ΑΕΠ τους. Όμως η ικανότητα του EFSF/ ESM είναι δυνατό να επηρεαστεί ή θα μπορούσαν να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κόστος δανεισμού τους.Υπάρχουν μακροχρόνιοι κίνδυνοι σε χώρες όπου θυγατρικές ελληνικών τραπεζών κατέχουν σημαντικό μερίδιο αγοράς, αλλά αυτοί είναι διαχειρίσιμοι. Οι ελληνικές θυγατρικές καλύπτουν από 14% έως το 23% του τραπεζικού τομέα στην Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Σερβία, μερίδια που είναι διαχρονικώς σταθερά. Οι θυγατρικές στην Βουλγαρία και την Ρουμανία σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται στους πόρους των μητρικών τραπεζών (20% με 30% των ισολογισμών τους). Πολιτικές ρυθμίσεις έχουν μειώσει το περιθώριο για εξάπλωση της ελληνικής κρίσης και η συχνότητα ανταλλαγής πληροφοριών και συντονισμού έχει αυξηθεί ανάμεσα στις εθνικές αρχές για να αποτρέψει την υιοθέτηση μη παραγωγικών προληπτικών μέτρων. Παρ’ όλα αυτά οι τραπεζικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου παραμείνουν μια αξιοσημείωτη ενδεχόμενη πηγή εξάπλωσης. οι θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα είναι μεγάλες, τα δάνεια τους σε έλληνες πολίτες φτάνουν τα 23 δις ευρώ δηλαδή το 130% του ΑΕΠ της Κύπρου.Υπολογισμοί για τον κίνδυνο μετάδοσης βασισμένοι στις αγορές δείχνουν ότι το ενδεχόμενο εξάπλωσης στην περίπτωση της ελληνικής εξόδου από το ευρώ και της χρεοκοπίας έχει μειωθεί με τον χρόνο. Η ανάλυση εστιάζει στην συντονισμένη κίνηση της αγοράς στην Ελλάδα μαζί με μια ομάδα ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης δηλαδή αυτές με spread των CDS πάνω από 500 bps σε κάποιες στιγμές μετά το τέλος του 2009 (Κύπρος, Ιταλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία). Αυτές οι συσχετίσεις των spread στα ομόλογα έπεσαν πολύ το 2012, παρότι ξανανέβηκαν ελαφρά το 2012. Οι εξάρσεις στα ελληνικά CDS που δεν συμπίπτουν πια με τις εξάρσεις των CDS των άλλων ευάλωτων χωρών έχουν γίνει πια συνήθης με το πέρασμα του χρόνου. (Μια τέτοια έξαρση ορίζεται ως μια αλλαγή στο καθημερινό CDS που είναι πάνω από το 90% των μέσων αλλαγών στα καθημερινά CDS). Αυτό σημαίνει ότι είναι όλο και πιο σύνηθες να βλέπουμε αυτά τα ελληνικά φαινόμενα να μην επηρεάζουν πια τις άλλες χώρες.Παρ’ όλα αυτά οι απλές στατιστικές που παρουσιάζονται εδώ θα έπρεπε να ερμηνευτούν με επιφυλάξεις. Δεν στηρίζονται σε κάποια αιτιότητα, δεν είναι ανθεκτικές σε κοινά σοκ που μπορεί να παρουσιαστούν και στην Ελλάδα και σε άλλες ευάλωτες χώρες και στην περίπτωση αλληλεπιδράσεων αυτές οι εξάρσεις σε όλους τους τομείς και η μεταβλητότητα μπορούν να οδηγήσουν τις στατιστικές πιο ψηλά.Παρ’ όλα αυτά οι φόβοι των αγορών για μια ελληνική έξοδο από το ευρώ παραμένουν ψηλοί . Οι προσπάθειες των ελλήνων και ευρωπαίων ηγετών έχουν βοηθήσει αλλά δεν έχουν βγάλει αυτόν τον κίνδυνο πάνω από το τραπέζι. Στην πραγματικότητα μέχρις ότου η Ελλάδα ολοκληρώσει την εξωτερική της προσαρμογή και αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της αυτός ο κίνδυνος δεν πρόκειται να φύγει εντελώς από το τραπέζι.Παρά την απόδειξη περιορισμένου πεδίου εξαπλώσεων , το ενδεχόμενο κόστος για το ΑΕΠ της ευρωζώνης από μια ελληνική έξοδο είναι εντελώς αβέβαιο και πολύ μεγάλου μεγέθους σύμφωνα με ορισμένα από τα σενάρια.Η ιστορική σχέση ανάμεσα στην οικονομική πίεση και την ανάπτυξη είναι μία χρήσιμη αναφορά για να γίνουν οι συζητήσεις για τις ενδεχόμενες πραγματικές επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η οικονομική πίεση μετριέται χρησιμοποιώντας το Financial Stress Index ( Cardarelly, Elek Dag, Loll, 2011) μεγεθυμένο ώστε να μπορέσει να συλλάβει τους κινδύνους από το δημόσιο χρέος. Η σχέση μεταξύ του FSΙ και την ανάπτυξη μπορεί να υπολογιστεί για διάφορες χώρες με το μοντέλο VAR. Η μεθοδολογία δεν είναι στην βάση ειδικών καναλιών εξάπλωσης αλλά συλλαμβάνει το μέσο αποτέλεσμα όλων των καναλιών που είχαν ενεργοποιηθεί σε προηγούμενα επεισόδια οικονομικής πίεσης. Η φύση των FSI σοκ που μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να πυροδοτήσει είναι κλειδί για να εξάγουμε τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ και εξαρτάται από παράγοντες όπως η αποτελεσματικότητα του τείχους προστασίας της ευρωζώνης καθώς και εγγενώς μη προβλέψιμες πηγές όπως η πιθανότητα διατραπεζικών κρίσεων. Εάν το FSI σοκ ήταν ανάλογο με αυτό που παρατηρήθηκε όταν κατάρρευσε το 1998 το hedge fund LTCM στην Αμερική, η μεθοδολογία υποδεικνύει ότι η απώλεια ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα έφτανε το 1,5%. Αν χρησιμοποιούσαμε ως μοντέλο το σοκ που δημιούργησε η τραπεζική κρίση στην Σκανδιναβία στις αρχές της δεκαετίας του 90 θα μπορούσε να είναι μια μεγαλύτερη απώλεια ΑΕΠ κοντά στο 3%.Αν η ελληνική έξοδος κατέληγε να είναι ένα καταστροφικό γεγονός σαν τη κατάρρευση της Lehman Brothers το μοντέλο δείχνει ότι οι απώλειες στο ΑΕΠ θα μπορούσαν να ήταν πολύ μεγάλες και επίμονες. - Με την μείωση της έκθεσης του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και με το μεγαλύτερο τείχος προστασίας της Ευρωζώνης μπορεί αυτό το σενάριο να γίνει πιο απίθανο αλλά δεν είναι δυνατό να καταλήξουμε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης από μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να είναι περιορισμένος και διαχειρίσιμο.
- http://www.tometopo.gr/home/2012-12-14-08-51-46/1199--l-r-.html
Μέτωπο ενάντια στην τρικομματική χούντα, ΤΩΡΑ!
- Η σημερινή επίθεση των ΜΑΤ, της τρικομματικής συμμορίας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας, και αφού έχουν προηγηθεί οι επιστρατεύσεις απεργών του ΜΕΤΡΟ κ.ά. κάνει πλέον αναγκαίο το σχηματισμό ενός ΜΕΤΩΠΟΥ των Αριστερών δυνάμεων και όλων των εργαζομένων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του κράτους και ταυτόχρονα την Ανατροπή της κυβέρνησης των ανδρεικέλων της Μέρκελ. Να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι συλληφθέντες εργάτες και να λογοδοτήσουν τα ένστολα γουρούνια των ΜΑΤ που έστειλαν στο Νοσοκομείο εργάτες! Επίθεση από τα ΜΑΤ δέχτηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Καραγιαννίδης και Κώστας Μπάρκας που βρέθηκαν στο σημείο κατά την προσπάθειά τους να μιλήσουν με τον επικεφαλής της αστυνομίας. Έξω από τη ΓΑΔΑ έφτασε η μαζική και δυναμική πορεία των εργαζομένων, η οποία συνεχώς πληθαίνει. Απαιτούν την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων. Μεταξύ αυτών που οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ είναι και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. Λοιπόν, τέλος η ανοχή, ο καναπές και οι προσδοκίες ενός καλύτερου αύριο που καλλιεργούνται από αυτούς που μας έφεραν σ’ αυτήν την κατάσταση. ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΛΗΣΤΩΝ.
- Βήχος Παναγιώτης
- Η σημερινή επίθεση των ΜΑΤ, της τρικομματικής συμμορίας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας, και αφού έχουν προηγηθεί οι επιστρατεύσεις απεργών του ΜΕΤΡΟ κ.ά. κάνει πλέον αναγκαίο το σχηματισμό ενός ΜΕΤΩΠΟΥ των Αριστερών δυνάμεων και όλων των εργαζομένων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του κράτους και ταυτόχρονα την Ανατροπή της κυβέρνησης των ανδρεικέλων της Μέρκελ. Να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι συλληφθέντες εργάτες και να λογοδοτήσουν τα ένστολα γουρούνια των ΜΑΤ που έστειλαν στο Νοσοκομείο εργάτες! Επίθεση από τα ΜΑΤ δέχτηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Καραγιαννίδης και Κώστας Μπάρκας που βρέθηκαν στο σημείο κατά την προσπάθειά τους να μιλήσουν με τον επικεφαλής της αστυνομίας. Έξω από τη ΓΑΔΑ έφτασε η μαζική και δυναμική πορεία των εργαζομένων, η οποία συνεχώς πληθαίνει. Απαιτούν την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων. Μεταξύ αυτών που οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ είναι και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. Λοιπόν, τέλος η ανοχή, ο καναπές και οι προσδοκίες ενός καλύτερου αύριο που καλλιεργούνται από αυτούς που μας έφεραν σ’ αυτήν την κατάσταση. ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΛΗΣΤΩΝ.
- Βήχος Παναγιώτης
Θέμος Αναστασιάδης: πιο «ανεξάρτητος», κινδυνεύεις να... συλληφθείς!
- Γιώργος Παπανδρέου:«Κατ' αρχάς ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στις προσπάθειες του οποίου οφείλεται 100% το ότι η χώρα έχει αποφύγει μέχρι σήμερα την πτώχευση (...)». [ 4.11.11 ]
«Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός των τελευταίων πενήντα χρόνων, αν όχι του αιώνα, που αποσύρεται ουσιαστικά αυτοβούλως, γιατί όλοι ξέρουν ότι αν επέλεγε να δώσει τελευταία μάχη στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ - προ περιστατικού Πετσάλνικου - μπορεί και να την ξανακέρδιζε… (…) δεν μπορεί να μην του αναγνωρισθεί η μάχη που έδωσε δυο χρόνια για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη έστω κι αν τελευταία στιγμή τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του. Σωστή ή λάθος, με ή χωρίς ολιγωρίες, ή εσφαλμένες επιλογές (…) ο Παπανδρέου παρέλαβε χάος, μας κράτησε στη ζωή, και παραδίδει προ του αδιεξόδου σε ένα σοβαρό άνθρωπο». [ 10.11.11 ]
Λουκάς Παπαδήμος: [Ορισμένοι τίτλοι άρθρων: «Πρωί-πρωί να φωνάξει ο Παπούλιας τον Παπαδήμο να ορκισθεί», «Άσε στον Παπαδήμο όσο χρόνο πρέπει μπας και σωθεί η παρτίδα, «πατρίδα»...», «Παπαδήμος και άγιος ο Θεός» έπρεπε να λέει ο κάθε πολιτικός».]
«Μην ξεχνάμε ότι βγάζουμε τον ΠΑΠΑΔΗΜΟ με σιωπηλή παλλαϊκή εντολή, με στόχο να υπογραφεί η συμφωνία Δανείου Διάσωσης της Ελλάδας και παραμονής της στην Ευρωπαϊκή ζώνη. Και τον βγάλαμε γιατί καταλαβαίνουμε όλοι ότι ήταν ο τελευταίος Έλληνας που μπορούσε να εμφανισθεί στην Ευρώπη χωρίς να εισπράξει την γενική κατακραυγή. (…) Όσο καλός ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ και να 'ναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος τώρα πρέπει να γίνει ένα είδος πολιτικού ΑΤΛΑΝΤΑ που θα σηκώσει όλη την Ελλάδα στους ώμους του.
(…) Έστω λοιπόν, κι αν δεν έγιναν εκλογές ο Παπαδήμος ουσιαστικά εξελέγη αυτόματα και ηλεκτρονικά απ' τον ΛΑΟ, με ένα και μόνο κεντρικό αίτημα! Να μας κρατήσει στο ΕΥΡΩ και να αποκαταστήσει την ανύπαρκτη αξιοπιστία της Ελλάδας . Σ' αυτή του την αποστολή θα βρει συμπαράσταση από το 80% των Ελλήνων, και φυσικά από εμάς, όσο κι αν το όποιο πρόγραμμα μας πονά όσο κι αν είναι αργά». [ 10.11.11 ]
«Έχουμε και λέμε: ο Λουκάς Παπαδήμος πέτυχε στο έργο του και η απόφαση των 2-3 κομμάτων να τον στηρίξουν αποδείχτηκε σωτήρια... προς το παρόν. Θυμηθείτε ότι δεν μας είχε υποσχεθεί τη Γη της Επαγγε λίας, αλλά απλώς να πετύχουμε το PSI (αυτό εκκρεμεί) και κυρίως τη δανειακή σύμβαση. Με τον Παπαδήμο στο τιμόνι της χώρας κερδίσαμε ίσως και έναν χρόνο ακόμη περίοδο χάριτος, αν κρίνω από τα λεγόμενα της Μέρκελ, που την έπιασαν οι καλοσύνες και μας αφήνει να κάνουμε ακόμη και εκλογές. Το πείραμα της συγκυβέρνησης έδειξε, σε όσους τέλος πάντων θέλουν να δουν, ότι άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ποιος θα είναι από πάνω, ποιος από κάτω δεν έχει και τόση σημασία, εδώ που τα λέμε». [ 4.3.12 ]
«Ας μην είμαστε πιο μικρόψυχοι απ' ό,τι επιβάλλεται από το επάγγελμά μας. Πέτυχαν ο Παπαδήμος και ο Βενιζέλος, με τη βοήθεια του Σαμαρά, αυτό που τους ζητήθηκε απ' όλους τους Ευρωπαίους να εφαρμόσουν υπό την άμεση απειλή εξόδου από το ευρώ, που δεν ήταν καθόλου μπλόφα, όπως φάνηκε άλλωστε και από τις δηλώσεις Σόιμπλε. Επειδή, λοιπόν, βλέπουμε πως όταν ορισμένοι πολιτικοί αποφασίσουν να στρώσουν τον εγκέφαλό τους κάτω μπορούν να πετύχουν τόσο μεγάλα πράγματα, αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να τα κάνουν εντελώς στραβά κι ανάποδα στα πρακτικά και δη στα καθημερινά;». [ 11.3.12 ]
Αντώνης Σαμαράς: «Χαρακτήρα ΙΣΧΥΡΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ έδειξε και ο Αντώνης Σαμαράς, κι ας τον λένε «κωλοτούμπα», κι ας φωνάζει η λαϊκή Δεξιά. Δεν μ' ενδιαφέρει αν ενστερνίστηκε ή όχι το Μνημόνιο, ούτε αν άλλα έλεγε πριν και άλλα μετά. Ε, και; Συνέβη σε όλους μας! Και σ' εμάς και στους Ευρωπαίους. Το σημαντικότερο είναι ότι: α) έκανε πέρα το στενά κομματικό συμφέρον, προτάσσοντας το εθνικό και β) κατάλαβε ότι όσα δίκια και να είχε, η απομόνωση και η στοχοποίησή του από την ευρωπαϊκή Χριστιανοδεξιά των ΜερκοΣαρκοζί, που έχει σήμερα τα ηνία, θα απέβαινε στο τέλος μοιραία. Ναι, πολύ καλά έκανε και το «γύρισε», γιατί αλλιώς θα έβγαινε εκτός παιχνιδιού». [ 4.3.12 ]
«Ε, ακριβώς γι' αυτό, επειδή η υπό τον Σαμαρά κυβέρνηση είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ μας ΕΛΠΙΔΑ μπας και σωθούμε, οφείλουμε να χτυπήσουμε το καμπανάκι ότι δεν έχει πιάσει ακόμη τον ρυθμό και το «τέμπο» που χρειάζεται. (…) Απ' την ώρα που ο ίδιος ο Σαμαράς κάνει τέτοια υπεράνθρωπη προσπάθεια, κανένας άλλος δεν μπορεί να αναζητεί δικαιολογίες.
Σας το υπογράφω ότι ο ίδιος ξέρει πολύ καλά πως μπορεί να πάθει ζημιά διά βίου στην όρασή του γιατί δεν ακούει κανέναν γιατρό, αλλά το βάζει στην άκρη για να κάνει αυτό που πρέπει. Είναι μεγάλη μαγκιά το ότι σηκώνεται και τα δίνει όλα, ενώ όλοι οι ειδικοί τού λένε ότι θα 'πρεπε να 'ναι ξάπλα. Ξέρει ότι είναι η τελευταία του πολιτική στροφή και θα την πάρει όρθιος κι ό,τι γίνει. (…) Μην πω ότι τώρα ο Σαμαράς δείχνει πιο ΔΥΝΑΤΟΣ από πριν». [ 9.7.12 ]
«Είδατε την Μέρκελ; Ποτέ άλλοτε δεν έχει εμφανισθεί... ανθρωπινή με Έλληνα πρωθυπουργό δίπλα της, όπως έγινε σήμερα με τον Αντώνη Σαμαρά. Όχι ότι μας έδωσε τίποτα, αλλά είπε ΠΕ-ΝΤΑ-ΚΑ-ΘΑ-ΡΑ ότι αν συνεχίσουν θα μας βοηθήσουν κι άλλο. (…) Τι πραγματικά άλλαξε; Το σήμα που εκπέμπει στο εξωτερικό ο Α. Σαμαράς και η τρικομματική κυβέρνηση, πως είναι αποφασισμένοι πρώτα να υλοποιήσουν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μας και μετά να ζητήσουν πρόσθετες διευκολύνσεις.
(…) Είναι αυτά τα αντανακλαστικά που δείχνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, τα οποία έχουν αλλάξει και την δική του εικόνα, την δυναμική και την εμβέλειά του, όχι μόνο διεθνώς, αλλά και στο εξωτερικό, όπου είμαστε εξ ίσου καχύποπτοι τόσες φορές που ‘χουμε καεί απ’ τον χυλό… «Έλα μωρέ, τι θα κάνει κι ο Αντώνης, μια απ’ τα ίδια» μουρμούριζε ο κόσμος τόσο καιρό. Τελευταία πολλοί τσιμπιούνται μόνοι τους και λέει ο ένας στον άλλον «σαν κάτι να γίνεται, δεν νομίζεις;». [ 24.8.12 ]
«ΟΚ, είναι «μέρα με τη νύχτα» η παρουσία της Ελλάδας με Σαμαρά σε σχέση με την κυβέρνηση του Γιώργου, αλλά - τι έκπληξη, ε; - ακόμη ΚΑΙ του Παπαδήμου. Σίγουρα ο πρωθυπουργός έχει κάνει μέσα σε λίγες εβδομάδες όσα δεν έκαναν οι προκάτοχοί του χρόνια τώρα, και είναι ανέλπιστα αποδοτικός και αποτελεσματικός.
Μόνο και μόνο η σιγουριά αλλά και Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ που έβγαζε δίπλα στην Καγκελάριο έδειχναν μια Ελλάδα που ΕΝΝΟΕΙ ΚΑΙ ΑΞΙΖΕΙ να σωθεί. Χωρίς δηλαδή τον Σαμαρά και την τρικομματική κυβέρνηση, και να 'θελαν να μας βοηθήσουν, δεν θα 'χαν δικαιολογία και άλλοθι για τους ψηφοφόρους τους που τους έχουν μπολιάσει με τόσο πολύ ανθελληνισμό». [ 2.9.12 ]
Ευάγγελος Βενιζέλος: «Είναι σίγουρο ότι με τον Ευάγγελο Βενιζέλο βελτιώθηκε η εικόνα της χώρας και προς τα έξω αλλά και προς τα μέσα - αρχικά!». [_10.7.11_]- «Ο Ευάγγελος, κακά τα ψέματα, ανέλαβε μιια δουλειά καμικάζι και παρότι αρχικά κινδύνεψε να ανατιναχτεί μόνος του προτού προσεγγίσει τον στόχο, στο τέλος κατάφερε πολύ περισσότερα απ' ό,τι περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι. Έδειξε ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ και δύναμη ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, ακόμη κι όταν όλα φαινόντουσαν χαμένα. Να πω την αμαρτία μου; Δεν του το είχα και τόσο πολύ. Πάλεψε με τα θηρία, σε μια αρένα που δεν γνώριζε, και βγήκε ζωντανός. Το κυριότερο; Κράτησε και όλους εμάς ζωντανούς». [ 4.3.12 ]«Η προσφορά του θα εκτιμηθεί πολύ αργότερα, όταν ο κόσμος θα δει τα πράγματα από μια απόσταση (όχι εκτός Ευρώπης ελπίζω)». [ 24.6.12 ]
Σαν να σε ακούω, μικρόνοε οπαδέ του Τσίπρα, να μου λες: «Ρε αδερφέ, ο τύπος με τόσο γλείψιμο στον εκάστοτε κομματικό αρχηγό, φαντάζει πιο γλοιώδης κι απ' τη γλοιωδέστερη σκουληκαντέρα !». Λίγα τα λόγια σου για τον «δικό μας Θέμο»! Να πως σε κάνει να καταπιείς τη γλώσσα σου ευθύς αμέσως...
«(…) το αποτέλεσμα είναι προφανές: για να αναγκαστεί να φύγει από την κυβέρνηση και να εξωθείται να παραδώσει και το ΠΑΣΟΚ, πάει να πει ότι μάλλον δεν πέτυχε και τόσο. Έτσι για να μην τρελαθούμε δηλαδή». [ 27.11.11 ]
«Όλα αυτά δεν γράφονται με το σκεπτικό ότι ο Γ. Παπανδρέου «κατέστρεψε τη χώρα», όπως λένε πολλοί, αφού είναι δίκαιο να του αναγνωριστεί ότι την παρέλαβε ημιθανή. Ωστόσο, παρά τις εργώδεις προσπάθειές του, από ημιθανή την πήγε σε κώμα, σε κατάσταση «φυτού». Για να βρούμε την πιο επιεική έκφραση: «Απέτυχε να τη σώσει». [ 8.1.12 ]
«Η οικονομική εξαθλίωση του ελληνικού λαού κλιμακώθηκε απελπιστικά από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου - Γ. Παπακωνσταντίνου, τα πιο υπάκουα όργανα των ξένων δανειστών που έχει γνωρίσει ποτέ ο τόπος. Γι' αυτά θα έπρεπε να δικάζεται πρωτίστως ο τέως «τσάρος» και δευτερευόντως ο πολιτικός προϊστάμενός του, ο οποίος μάλιστα τρέχει τώρα για… διαλέξεις και συνέδρια Οικονομίας μέχρι και στο Λας Βέγκας και μετά για τη λίστα Λαγκάρντ και τα συναφή». [ 20.1.13
«Δεν σε χάλασε», επαγγελματία διαδηλωτή του ΠΑ.ΜΕ.! Λάβρος κατά του πρώην πρωθυπουργού «ο δικός μας Θέμος»! Τον κατακεραύνωσε, τον διέλυσε! Τι; «Η κριτική ασκείται μετά την πτώση Παπανδρέου και ενώ ο ίδιος, όντας ξοφλημένος πολιτικά, είναι το ιδανικό πρόσωπο για το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου»; Μα αυτά σας μαθαίνουν στον Περισσό;
«Ο δικός μας Θέμος», φίλε μου, παρότι τόσα χρόνια στη δημοσιογραφική και πολιτική πιάτσα, καταφέρνει και διατηρεί αγνή κι αμόλυντη την επαγγελματική του ψυχή και κρίση, χωρίς να καταφεύγει σε εύπεπτες για τη μάζα θεωρίες συνομωσίας με χαμερπή πολιτικά κίνητρα, ειδικά μάλιστα σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους! Πώς το αποδεικνύω αυτό; Διάβασε παρακάτω…
Η ανιδιοτέλεια των πολιτικών αρχηγών: «Όσο κι αν επικρίθηκε και κατηγορήθηκε ο Παπανδρέου, η πρόταση προς Σαμαρά ήταν από πολλές απόψεις γενναία, μεγαλόψυχη και πολιτικά διορατική. Δεν πήγε να την ΚΟΠΑΝΗΣΕΙ, πήγε να δώσει μια λύση βάζοντας ακόμη και το πολιτικό μέλλον του... για εγγύηση. Δεν ξέρω πολλούς πολιτικούς που θα το έκαναν αυτό, εν γνώσει τους ότι δεν θα ξαναδούν Μαξίμου. Αν το διαβάσεις πιο βαθιά, θετικά είναι και τα δείγματα γραφής που έδωσε ο Σαμαράς. Χωρίς να προσκολλάται στη μέχρι σήμερα επικρατούσα θεωρία τού «περιμένω το ώριμο φρούτο», έδειξε έτοιμος να παίξει και τη δική του μελλοντική πορεία κορόνα-γράμματα, μπας και σωθεί η χώρα». [ 19.6.11 ]
«Δηλώνοντας από πριν την πρόθεση παραίτησης του ο Γ. Παπανδρέου δείχνει ότι όντως εννοεί αυτό που έλεγε ότι θέτει το προσωπικό συμφέρον πάνω απ' το κομματικό. Δηλώνοντας ότι δίνει χρόνο για μια αληθινή μεταβατική κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς, αποδεικνύει απ' την πλευρά του το ίδιο». [ 4.11.11 ]
«Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι ο Αντώνης Σαμαράς παραμερίζει συνειδητά το προσωπικό και κομματικό του συμφέρον, γιατί ασφαλώς γνωρίζει ότι από τη νέα περιπέτεια που ξεκινάει θα υποστεί, θέλει δεν θέλει, κάποια φθορά. Θα 'χε χίλιους τρόπους να μην μετέχει, όπως επίσης και ο Γιώργος Παπανδρέου». [ 6.11.11 ]
«Αν έχει ΜΙΑ ΑΞΙΑ η πρωτοβουλία συμπόρευσης Βενιζέλου -Λοβέρδου, είναι ότι δείχνει τον δρόμο για σοβαρές υπερβάσεις του στενά ατομικού ή κομματικού συμφέροντος μπροστά στο συλλογικό καλό, και τον κοινοτικό ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ που απειλεί να μας καταπιεί». [ 2.2.12 ]
«Κι εδώ δεν μιλάμε καθόλου για τον κ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος, ομολογουμένως, δίνει μια ηρωική μάχη ενάντια στην εξ αριστερών ροζ τρομοκρατία, υπερβάλλοντας εαυτόν με βαρύ προσωπικό κόστος. (…) τόσο ο Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης αναμένεται να δείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης. Γι' αυτό και έχουν κερδίσει τον σεβασμό όλων, ανεξαρτήτως πού θα καταλήξει όλο αυτό το αλισβερίσι». [ 29.10.12 ]
Ώχου ρε ροπαλοφόρε ακροαριστερέ της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, ξέρω τι σκέφτεσαι μετά κι απ' αυτά που διάβασες, αλλά δεν βαρέθηκες να κυνηγάς παντού φαντάσματα; Δες στην αμέσως επόμενη παράγραφο, πως «ο δικός μας Θέμος» σου δίνει την απάντησή του, μέσα από την στοχευμένη και - κυρίως – αμείλικτη κριτική του. Δεν χαρίζεται σε κανέναν και για τίποτα λέμε!
Λογοδοσία και αυτοτιμωρία (προσοχή: απομακρύνετε τα μικρά παιδιά απ' την οθόνη – ακολουθούν βάναυσες οπτικοακουστικές εικόνες πολιτικού περιεχομένου):
«Ο ένας λίγο, ο άλλος πολύ, ο τρίτος (εσύ ο μαυρισμένος που κάνεις την πάπια) πολύ περισσότερο (!), όλη η πολιτική ηγεσία των τελευταίων 30 ετών φταίει που χρεοκοπήσαμε. Αυτοί προσλάμβαναν, αυτοί σπαταλούσαν, αυτοί χάζευαν, αυτοί δεν καταλάβαιναν πού πάμε κι αυτοί (όχι οι συγκεκριμένοι αρχηγοί, αλλά οι υπουργοί και οι συνεργάτες τους) πλούτισαν. Δεν έχουμε χρόνο, και λόγο, για εξεταστικές επιτροπές-κοροϊδία. ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ, την οποία οφείλουν στον ελληνικό λαό, αντί να τον μαλώνουν συνεχώς». [ 2.10.11 ]- Να τον παρακολουθείτε και να τον αγοράζετε τον «Θέμο»...
«ΕΝΤΑΞΕΙ, λοιπόν, ΕΝΑΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΓΥΡΟΣ, όπως λέει ο Σαμαράς. Για τελευταία φορά, ΜΙΑ ΣΠΡΩΞΙΑ. Αν είναι να βγει, θα βγει! TΩΡΑ. Ή ποτέ». [ 2.9.12 ]
«Μέσα στο σκηνικό του γενικού τρελοκομείου ξεχωρίζει μόνο ο Αντώνης Σαμαράς, που με τις επιτυχείς ενέργειές του εντός και εκτός Ελλάδας μάς κρατά εν ζωή, και φυσικά χωρίς Βενιζέλο και Κουβέλη δεν θα μπορούσε να το κάνει». [ 7.10.12 ]
«Έλεος, ο Παπακωνσταντίνου έφυγε, ας φύγει και η νοοτροπία του «τ' αρπάζουμε απ' όπου βρίσκουμε», που δεν έχει σχέση με το ήθος και το ύφος της σημερινής κυβέρνησης». [ 20.1.13 ]- «(…) θέλουμε να σωθεί πρώτα ο τόπος, η Ελλάδα δηλαδή, μετά ο κάθε Έλληνας ξεχωριστά κι όλοι μαζί, κι εν συνεχεία το ρημάδι το κράτος που μας έχει προκαλέσει όλα τα δεινά που βιώνουμε τόσο καιρό»... [ 19.6.11 ]
- Πηγή: aksioprepeiakantoxh.com
- ΠΕΡΙ ΜΑΥΡΗΣ ΤΡΥΠΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ!
- ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΗΧΟΣ
- (άρθρο στην Ελευθεροτυπία στις 18/5/1995)
- Η Μαύρη Τρύπα (της Ελευθεροτυπίας) ανταποκρίθηκε - για δυο χρόνια - στα πλέον ζωώδη ένστικτά σας, τις πιο αρρωστημένες φαντασιώσεις σας και τις πιο διεστραμμένες πτυχές σας. Περίπου 10.000 άθλια σχόλια επί παντός του επαίσχυντου... Κι από αυτά τουλάχιστον το 1/3 αποτελούσαν ρατσιστικές διακρίσεις κατά γυναικών, Αλβανών και άλλων μειονοτήτων. Η Μαύρη Τρύπα είναι περήφανη για το ότι συνέβαλε στον περαιτέρω καταποντισμό αυτού που σήμερα ονομάζεται "Τύπος" και "Ενημέρωση"! Αυτά έγραφε τον Ιούνη του 1994 ο "δημοσιογράφος" σας Θέμος Αναστασιάδης ή αλλιώς "Μαύρη Τρύπα" στην εφημερίδα σας. Στη συνέχεια αυτό το κατακάθι της δημοσιογραφικής οικογένειας αφού υπερασπίστηκε τους παρ΄ ολίγον φονιάδες των βουλευτών του ΚΚΕ, στη Θεσσαλονίκη, Μαν. Θεοδωράκη και Ράδο, μας έκανε γνωστό ότι γι αυτόν ο "Τύπος" και η "Ενημέρωση" είναι δύο "έννοιες" που συνιστούν τη μεγαλύτερη απάτη εις βάρος του πολίτη, τον οποίο όλοι έχουμε γραμμένο στα παλιά μας τα παπούτσια! Τέτοιο θράσος από το κομπλεξικό και φασίζον ανθρωποειδές του "κώλου" της "Ελευθεροτυπίας". Κι όμως τότε λίγοι διαμαρτυρήθηκαν για τον έρποντα φασισμό της πίσω σελίδας της εφημερίδας σας. Ας είναι! Κάλλιο αργά παρά ποτέ.
- Αν ο κύριος αυτός έφαγε μερικά γιαούρτια σαν επιβράβευση των άθλιων γραπτών του δεν είναι και τίποτα σπουδαίο για αυτά που πρεσβεύει και γράφει. Είναι ο "δημοσιογράφος" που βρίζει τους Εβραίους, τους Αλβανούς, τους μαύρους, τις Φιλιππινέζες και υμνεί το κάθαρμα τα γυμνά φούρνων των κρεματορίων! Αιδώς αλήτη και κάνε μου μήνυση! Δεν είναι μόνο "κρυπτποδεξιό σκουλήκι και απολίτικος γαύρος" ο Αναστασιάδης, επειδή έτσι ο ίδιος δηλώνει! Είναι ένας καθαρός φασίστας που καθημερινά δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα και τους αναγνώστες της εφημερίδας σας που από "Ελευθεροτυπία" κατρακυλά με τις ευλογίες των αφεντικών της σε ¨Ελευθεροτρυπία" και βήμα του Μαύρου Τρύπα και της πιο μαύρης ιδεολογίας...
- Υ.Γ. Μήπως σκέφτεστε να του δώσετε και καμία εκπομπή στην τηλεόραση να μας μορφώσει; Όλα να τα περιμένει κανείς απ΄ τους διαμορφωτές της Κοινής Γνώμης...
- ΕΛΕΥΘΕΡΟΤ(Ρ)ΥΠΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΣ
- Τ(Ρ)ΥΠΑΣ
- (άρθρο στη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στις 27/5/1995)
- "Προς Άγνωστο Τραμπούκο: Που πας τρελέ ερασιτέχνη απέναντι στους επαγγελματίες του είδους; Μάχαιραν έδωκες, τη σπλήνα σου ανά χείρας θα λάβεις. (Πρόοδος). Τώρα τους ψυχοπαθείς τους σκοτώνουν στο ξύλο... Το Γκούλαγκ είναι εδώ, ενωμένο - δυνατό..."! Νάτη η "δημοσιογραφική" αλητεία, ο γνωστός Θέμος Αναστασιάδης, το κατακάθι της Ελευθεροτυπίας! Το παραπάνω "σχόλιο" αναφερόταν στους γνωστούς ομοϊδεάτες του, τους φασίστες Θεοδωράκη και Ράδο οι οποίοι μαχαίρωσαν 3 στελέχη του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη.
- Και όπως σήμερα διαμαρτύρεται για το δικό του γιαούρτωμα από τρεις γυναίκες μέσα στο ίδιο του το γραφείο έτσι και τότε διαμαρτυρόταν για λογαριασμό των δύο φασιστών, γράφοντας: "Ναι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πίσω από τη φονική κατά του ΚΚΕ επίθεση κρύβεται η CIA, η DEA, η Ιντέλιντζενς Σέρβις, η στοά P2 και ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι"! (Στον Μαν. Θεοδωράκη) που παρ΄ ολίγον να του στοιχίσει τη ζωή, όπως και τα απαράδεκτα έκτροπα κάποιων στελεχών του ΚΚΕ κατά άλλων πολιτικών κομμάτων. Είμαστε στα καλά μας;"! Να λοιπόν που οι θύτες επιχειρούν να γίνουν τα θύματα. Τέτοιο θράσος έχουν τα φασιστοειδή που ωστόσο χαίρουν εκτιμήσεως από τα αφεντικά τους και τους κυρίαρχους στα ΜΜΕ. Από αυτούς δηλαδή όπως ο ίδιος ο Αναστασιάδης γράφει "ο Τύπος και η Ενημέρωση είναι δύο "έννοιες" που συνιστούν τη μεγαλύτερη απάτη εις βάρος του πολίτη τον οποίο όλοι έχουμε γραμμένο στα παλιά μας τα παπούτσια"!
- * * * * * * * * * * * *
- Έτσι είναι! Αν ο αλήτης αυτός, ο οποίος προ ημερών έγραψε πως πρέπει να καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις των δημοσιογράφων γιατί αυτός έχει άλλου είδους συμβάσεις με την εργοδοσία, δεν είχε τις πλάτες του κάθε Φυντανίδη όπως παλιότερα είχε τις πλάτες του Αλαφούζου δεν θα τολμούσε να κακοποιεί καθημερινά τους Εβραίους, τους Αλβανούς, τις Φιλιππινέζες, τους μαύρους και κάθε μη Άρειο δηλαδή.
- http://bhxos.tripod.com/mabri-tripa.htm
- http://politikokafeneio.com
Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013
Βίντεο: Όλη η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη ΝΕΤ
Βίντεο: Όλη η συνέντευξη του Αλ.
Τσίπρα στη ΝΕΤ
- Η συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στη δημόσια τηλεόραση και την Έλλη Στάη, τη Δευτέρα 28/01. Μερικά από τα βασικά σημεία, δυο από τα σχετικά δημοσιεύματα λίγο μετά την ολοκλήρωσή της. Δείτε όλο το βίντεο της συνέντευξης σε τέσσερα μέρη.
- Πολιτικό Καφενείο
- Δείτε
τα άλλα τρία Βίντεο με ολόκληρη τη συνέντευξη
- Δείτε παρακάτω, μετά τα σημεία που καταγράψαμε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα για τη συνέντευξη Τσίπρα, λίγο μετά το τέλος της.
- Επιγραμματικά μερικά από τα σημεία της συνέντευξης (νεότερα πρώτα):
- Κλείνοντας: «Πρέπει, όχι μόνο για να πετύχω εγώ αλλά και για να ξαναμπεί σε μια άλλη κατεύθυνση η πολιτική ζωή του τόπου, πρέπει να κάνω ένα πράγμα: να σταθώ στις αξίες και στις θέσεις μου με αξιοπιστία. (...) Ελπίζω η συνέπειά μου να μην είμαι μόνο στο ότι δεν θα φοράω γραβάτα, θα είναι και στις θέσεις και στις στάση και στις αξίες που διακηρύσσω και πριν και μετά τις εκλογές».
- «Εγώ θέλω να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, όχι να αντιγράψω τα κακέκτυπα των κακών αρχηγών» (των άλλων κομμάτων)
- «Γιατί ενα κόμμα είναι κακό να έχει τάσεις, να έχει συνιστώσεις;»
- «Λέμε από το 2007 για τον [αμοιβαία] επωφελή διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους»
- «Οι καταλήψεις δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Υπάρχουν και σε άλλες, πιο συντηρητικές κοινωνίες και χώρες. Η "βίλα" που πρέπει να ανακαταλάβουμε είναι της διαφθορας, της λίστας Λαγκάρντ... κι αυτές δεν θα τις ανακαταλάβει η αστυνομία».
- Μετά από μακροσκελή ερώτηση περί βίας, καταλήψεων κ.λπ.: «Στο τέλος θα μας κάνουν και ορό της αλήθειας για το αν καταδικάζουμε» πράξεις όπως η κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ κ.ά. «Επικίνδυνος ο Δένδιας» - «Ακρο είναι μόνο ένα, η Χρυσή Αυγή».
- Μηδενική ανοχή θα έπρεπε να δείξει η κυβέρνηση σε αυτούς που έχουν βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό χωρίς συχνά να δικαιολογείται η προέλευσή τους
- «Λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά μπορούμε να φύγουμε από τον ολισθηρό κατήφορο»
- «Κατώτερος μισθός να είναι ένας μισθός αξιοπρέπειας. Αυτή η πολιτική ισοπεδώνει τα πάντα»
- Ερώτηση για τις απεργίες. «Επιχειρήθηκε να δοθεί η εντύπωση της συντεχνίας, η απεργία στα ΜΜΜ ήταν μέρος συνολικότερης αγωνίας. Το τελευταίο εργαλέιο της μνημονιακής πολιτικής είναι το ενιαίο μισθολόγιο, που σημαίνει ότι επιμελητής Α" ή επιμελητής Β' με 10 χρόνια σπουδές παίρνει 1.800€, ο διευθυντής σχολείου 1200€ και η νοσηλεύτρια 800€ κ.λπ. Δεν ήταν συντεχνία, οι εργαζόμενοι στο μετρό, διεκδικούσαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια».
- Εως το διάλειμμα (11.45 μ.μ.):
- «Μπορεί να συμμαχήσουμε και με τον διάβολο αν είναι να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό»
- «Βγήκαν 4 δημοσκοπήσεις μαζεμένες, ω, τι σύμπτωση, που αναδεικνύουν λίγο μπροστά τη ΝΔ»
- «Δεν θα κάνουμε πίσω, γιατί έχει βυθιστεί στην ανέχεια και την αναξιοπρέπεια ο τόπος. Εκανε εκλογές το χαλκείο της ΝΔ με σύνθημα μην ψηφίζετε ΣΥΡΙΖΑ, θα σας βγάλει από το ευρώ»
- 11.20 μ.μ.: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τις επενδύσεις. Δεν θέλει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Δεν θέλουμε να διώξουμε τους ε3πενδυτές, θέλουμε να βάλουμε κανόνες και όρους. Δεν θέλουμε το ξεπούλημα» - με αναφορά ιδιαίτερα στον κερδοφόρο ΟΠΑΠ
- «Τη συζήτηση περί νομίσματος την άνοιξαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι»
- «Η ολιγαρχία στην Ελλάδα, 10 οικογένειες, ελέγχουν τα πάντα. Οικονομία, πολιτική, μίντια…»
- «Η λιτότητα είναι σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά, είπα στον κ. Σόιμπλε. Έθεσα θέμα κατοχικού δανείου και για τον Χριστοφοράκο στο σκάνδαλο Siemens»
- Σ.Σ.
ΑΠΕ - ΑΜΠ» - Και το δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής , επίσης λίγο μετά το τέλος της συνέντευξης (με τίτλο: «Αλ. Τσίπρας: Κατώτατοι μισθοί στα επίπεδα πριν το μνημόνιο»):
- Υπέρ της επιστροφής των μισθών στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την εφαρμογή του Μνημονίου τάχθηκε ο πρόεδρος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ.
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είπε ότι επιχειρήθηκε να δοθεί η αίσθηση συντεχνίας. Συντεχνίες, σημείωσε, αποτελούν όσοι βγάζουν λεφτά στο εξωτερικό ενώ χαρακτήρισε εξευτελισμό των μνημονιακών πολιτικών το ενιαίο μισθολόγιο.
Ο ίδιος τάχθηκε κατά της λεηλασίας του δημοσίου ωστόσο εμφανίστηκε θετικός στη συνύπαρξη του ελληνικού δημοσίου με ιδιώτες επενδυτές, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει δημόσιες επενδύσεις με κοινωνική ανταποδοτικότητα.
Για το ευρώ, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που δίνει στην Ελλάδα το κοινό νόμισμα ενώ τόνισε πως το κόμμα του θα συμμαχήσει «ακόμη και με τον διάβολο» για να πετύχει αποτελέσματα για τη χώρα, αναφερόμενος στη στάση της Βραζιλίας στο ΔΝΤ. Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι είναι ανάγκη το ΔΝΤ να συγκρουστεί πιο ανοιχτά με την Γερμανία.
Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι γεννήθηκε μια ψεύτικη προσδοκία στο λαό μετά την εκταμίευσης της τελευταίας δόσης. «Μας δίνουν τις δόσεις ίσα - ίσα για να μην χρεοκοπήσει ο μηχανισμός των τραπεζών και όχι τα ελληνικά νοικοκυριά», συμπλήρωσε.
Ακόμα χαρακτήρισε επικίνδυνη, ανιστόρητη και ανόητη τη θεωρία των άκρων.- * * *
- Διαβάστε επιπλέον πώς είδαν τη συνέντευξη στο Βήμα (διαλέγει τον τίτλο: Αλ. Τσίπρας: Επαναδιαπραγμάτευση χωρίς μνημόνιο - «Δεν είπα τίποτε διαφορετικό στον Σόιμπλε από αυτά που λέμε μέχρι τώρα» τόνισε) και το Εθνος (που επιλέγει τον τίτλο «Εκλογές ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας» ), ομοίως λίγο μετά την ολοκλήρωσή της. Αναφερόμαστε βέβαια στις ιστοσελίδες των εφημερίδων.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)