Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Οι κρυμμένες αλήθειες πίσω από την “δόση” Σαμαρά

Οι κρυμμένες αλήθειες πίσω από την “δόση” Σαμαρά
FREE photo hosting by Fih.grΗ δόση ... δόθηκε, που είναι η δόση ; Η αριθμητική της κυβερνητικής προπαγάνδας τα τελευταία 24ωρα σχετικά με την περιβόητη δόση των 52 δισ. ευρώ από το συνολικό δάνειο των 109 δισ. ευρώ μοιάζει με παραμορφωτικό καθρέπτη. Πίσω από τον καθρέπτη η εικόνα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που προβάλλεται από τα διθυραμβικά σχόλια των ελληνικών και ευρωπαϊκών ΜΜΕ. Αυτό που αποφάσισε τελικά του Συμβούλιο Υπουργών την προπερασμένη Πέμπτη είναι οτι η περιβόητη επαναγορά χρέους (δηλαδή η πρόωρη εξόφληση με έκπτωση 70% περίπου των κρατικών ομολόγων που είχαν κερδοσκοπικά ταμεία και τράπεζες) συνολικού ύψους 32 δισ. ευρω, θα γίνει με λεφτά της ήδη εγκεκριμένης δόσης και όχι με νέο επιπλέον δάνειο.
Νέα Προοπτική

Και τα λεφτά αυτά κόβονται από την (δανειακή) χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού του 2013 – 2014, δηλαδή των δαπανών για μισθούς – συντάξεις – παιδεία – υγεία, κ.λ.π.
Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει οτι δόθηκε η “άδεια” στο ελληνικό κράτος να χρησιμοποιήσει 11 δισ. ευρω (από αυτά της δόσης των 34 δισ. ευρω, που εκταμιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα) για να βγει στην αγορά ομολόγων και να αγοράσει σε τρέχουσες τιμές μέρος των υποτιμημένων χρεών (ομόλογα) ύψους 32 δισ. ευρω.
Έτσι εμφανίζεται να μειώνει/σβήνει χρέος 20 δισ. Ευρω.
Μόνο που τα λεφτά αυτά που χρησιμοποιούνται για να διαγράψει το χρέος αυτό, κρύβει οτι τα “κόβει” από τις δόσεις που θα πήγαιναν για να καλυφθεί το πρωτογενές έλλειμμα, δηλαδή οι δαπάνες για μισθούς - συντάξεις και λειτουργικές δαπάνες στην παιδεία και την υγεία.
Και όλα αυτά για να κριθεί σύμφωνα με το ΔΝΤ το χρέος βιώσιμο.
Η αλήθεια αυτή επιχειρήθηκε να κρυφτεί πίσω από την κατανομή της δόσης των 34 δισ. ευρω, όπου αντί των 23 δισ. που επρόκειτο να δοθούν αρχικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τωρα φαίνεται να δίνουν μόνο 16.
Δεν είναι όμως από τις τράπεζες που κόβονται τα χρήματα, γιατί τον Ιανουάριο θα δοθούν σ' αυτές άλλα 7 δισ. Ευρω, δηλαδή συνολικά και πάλι 23 δισ. ευρω.
Αντίθετα τα 8,2 δισ. ευρω που θα πήγαιναν για το έλλειμμα περιορίζονται σε 7 δισ. ευρω και το μεγαλύτερο μέρος τους κατευθύνεται στους φαρμακέμπορους των γερμανικών και ελβετικών εταιρειών.
Και από που θα κοπούν τα υπόλοιπα 9 με 10 δισ. ευρώ που λείπουν για να καλυφθεί το κόστος της επαναγοράς ομολόγων; Μα από τα χρήματα (δόσεις) που θα πήγαιναν για την κάλυψη των πρωτογενών ελλειμμάτων του προϋπολογισμού το 2013 και 2014, δηλαδή από τις δημόσιες δαπάνες της επόμενης διετίας...
Με άλλα λόγια σαν τον μάγο Χουντίνι επιχειρούν να κρύψουν το γεγονός οτι με την επαναγορά και διαγραφή χρέους μειώνουν ακόμα περισσότερο τις δημόσιες δαπάνες των επόμενων ετών για να παραχωρήσουν πρωτοφανή κέρδη στα κερδοσκοπικά ταμεία που βγαίνουν από αυτή την συναλλαγή με κέρδη 100 – 200% συμμετέχοντας στην περιβόητη επαναγορά...
Και όλα αυτά τα “κρύβουν” πίσω από την απόφαση εκταμίευσης των 34 δισ. ευρώ που αφορούν μία δόση που θα έπρεπε να είχε δοθεί από τον περασμένο Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου