Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Το κείμενο Συντονιστικού για την Πανελλαδική Συνάντηση του (ΜΑΑ)


Το
κείμενο του Συντονιστικού για την Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου
Αλληλεγγύης και Ανατροπής



FREE photo hosting by Fih.gr
Δίνεται στη δημοσιότητα το κείμενο του
Συντονιστικού για την Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αλληλεγγύης και
Ανατροπής. Ολόκληρο το κείμενο θα αναρτηθεί την Κυριακή 4/12/2011 στο



www.tometopo.gr
.
η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΑ θα είναι ένα είδος προδρομικής μετωπικής
συνάντησης. Θα κληθούν να πάρουν μέρος τα κόμματα και οι οργανώσεις της
Αριστεράς. Πρόσωπα και συλλογικότητες που δεν έχουν σχέση μαζί μας, αλλά
μιλούν και θέλουν το μέτωπο. Από πρωτοβουλίες διανοουμένων και καλλιτεχνών.
Από έντυπα. Από ιστοσελίδες. Από διάφορες συλλογικότητες. Από κινήματα. Από
την Αυτοδιοίκηση. Από την οικολογία. Από πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Από λαϊκές
συνελεύσεις. Θέλουμε να είναι μια συνάντηση με δημιουργικότητα, έμπνευση,
φαντασία, όραμα, που προβλέπει, εμπεριέχει και εκφράζει ένα άλλο τοπίο
ενότητας, έμπνευσης, εναλλακτικότητας και αλληλεγγύης, όχι για ένα
απομακρυσμένο μέλλον, αλλά για αύριο. Πριν να είναι αργά πια…


Μέτωπο
Αλληλεγγύης και Ανατροπής

Το κείμενο έχει 8 σημεία :

«To Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής θα πραγματοποιήσει Πανελλαδική Συνάντηση στην Αθήνα, την Παρασκευή και το Σάββατο 16 και17 Δεκέμβρη. Κεντρικό θέμα της Συνάντησης είναι οι σκέψεις και πρωτοβουλίες για την ενότητα της Αριστεράς και τη δημιουργία μιας πλατιάς μετωπικής συμπαράταξης του λαού, με στόχο την προώθηση μιας εναλλακτικής ριζοσπαστικής πολιτικής, από την οποία έχουν να ωφεληθούν άμεσα ο κόσμος της εργασίας και μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Το κείμενο που δημοσιοποιείται σήμερα είναι προϊόν σύνθεσης και συγκερασμού απόψεων που εκφράστηκαν στο συντονιστικό ή κατατέθηκαν γραπτά και αποτελεί βάση για συζήτηση στην Πανελλαδική συνάντηση. Το κείμενο αποτελεί ομόφωνη απόφαση του Συντονιστικού.

Α. Το «μέτωπο» υπάρχει ήδη, εν δυνάμει, μέσα στο λαό, πάλι χωρίς την Αριστερά.

…Η απάντηση των δυνάμεων της Αριστεράς είναι να επαναλαμβάνουν, τη λέξη «μέτωπο» σε όλες τις πτώσεις και με όλα τα προσδιοριστικά επίθετα. Τις περισσότερες φορές το ορίζουν γύρω από τον εαυτό τους, ως επέκταση της κομματικής τους επιρροής.
Όμως η αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος από το λαό, όπως εκφράστηκε κατεξοχήν στις πλατείες και στις εργατικές κινητοποιήσεις, έδειξε ότι η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει το πολιτικό χρέος των στιγμών - την Ανατροπή- και βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς…..

Β. Τώρα : μοναδικές συνθήκες για μια αριστερή λύση

…Όλα αυτά δημιουργούν πρωτοφανείς και μοναδικές δυνατότητες για να είναι μια ορμητική, επαναστατική, ενωμένη Αριστερά που θα συγκροτήσει την εναλλακτική λύση.
Δυνατότητες, όχι βεβαιότητες. Παρά τη δημοσκοπική άνοδο των αριστερών κομμάτων λόγω ακριβώς του «κενού» που αφήνει ο δικομματισμός, -οι πολιτικές, προγραμματικές, ηθικές ερωτήσεις που θέτει στην Αριστερά, με τρόπο αμείλικτο και επιτακτικό, η εποχή της μεγάλης κρίσης μένουν αναπάντητες…

Γ. Μόνο αν υπάρξει η βάση για μια πλατιά συμπαράταξη έχει θέση το ΜΑΑ στις εκλογές.

… Θα επιδιώξουμε να γίνει αυτό και στις εκλογές, που, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να συμβάλουν να αλλάξει κατεύθυνση η πορεία της χώρας.
Για μας, και πιστεύουμε και για το λαό, δεν έχουν το νόημα που σήμερα απαιτείται εκλογές δημοσκοπικού τύπου, καταμέτρησης ποσοστών, ανταγωνισμού μέσα στα πλαίσια δυνάμεων που θα έπρεπε να ήταν μαζί, συντεταγμένες απέναντι στην τρόικα. Όχι γιατί ένα τέτοιο εγχείρημα, σαν το δικό μας, έχει δυσκολίες. Αλλά λόγω της αδυναμίας να νοηματοδοτήσουμε οι ίδιο στον εαυτό μας και να εξηγήσουμε στους εργαζόμενους την παρουσία στον κατακερματισμένο ριζοσπαστικό χώρο ενός ακόμα σχήματος με τους δικούς του υποψηφίους βουλευτές και τα δικά του μεγάφωνα, όσο παραγωγικό κι αν είναι αυτό σε επεξεργασίες, πρωτοβουλίες κι ενωτικές προτάσεις. Ο λαός μας χρειάζεται σήμερα ένα μόνο, ένα χωνί του ΕΑΜ….

Δ. Η προσπάθεια ανασυγκρότησης δυνάμεων του συστήματος σε «αντιμνημονιακή» βάση

…Ένα μέτωπο όμως δεν μπορεί να έχει ένα θολό, αμφίσημο και με πολλαπλές αλληλοσυγκρουόμενες ερμηνείες και επιδιώξεις προσδιορισμό, όπως «αντιμνημονιακό». Δεν μπορεί να περιορίζεται στο «όχι». Πρέπει να είναι μέτωπο του «ναι», να στηρίζεται σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα που είναι σαφές και ταυτόχρονα τομή και ανατροπή σε σχέση με το σήμερα…

Ε. Οι ελάχιστες θέσεις για ένα μέτωπο του «ναι»

…Μετά κι από συζητήσεις, ανάμεσά μας και με συντρόφους από άλλους χώρους, θεωρούμε ότι ένα τέτοιο ελάχιστο πρόγραμμα, στοιχείο αντίστασης και λαϊκού ξεσηκωμού για την ανατροπή της τρόικας, μπορεί να συμπεριλαμβάνει: την παύση πληρωμών προς τους ξένους και εγχώριους τοκογλύφους. Αυτός ο στόχος μπορεί να γίνει το σημείο αφετηρίας μιας στροφής. Μπορεί, όμως μόνο μέσα σε ριζικά διαφορετικό πλαίσιο οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών – που ακολουθούν - καθώς η αδυναμία πληρωμών μπορεί να συμβεί εκ των πραγμάτων μέσα στο διαλυτικό πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωζώνης και να οδηγήσει σε χάος και μεγαλύτερη καταστροφή…

ΣΤ. Οι προσπάθειες και επαφές του ΜΑΑ για το μέτωπο: απογοήτευση κι ελπίδες

…Το ΜΑΑ έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες για την υπόθεση μιας ευρείας συμπαράταξης. Δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ελπίζουμε όμως ότι κάποιες ανταλλαγές απόψεων και προσεγγίσεις θα αποδειχθούν τελικά χρήσιμες.

Πήραμε την πρωτοβουλία συνάντησης όλων των οργανώσεων της ιστορικής Αριστεράς. Έσπασαν τα στεγανά και βρεθήκαμε επανειλημμένα σε ένα κοινό τραπέζι – με την εξαίρεση του ΚΚΕ – για πρώτη φορά από την εποχή του Κοινωνικού Φόρουμ. Διατυπώθηκε κοινή διακήρυξη για το «δεν πληρώνω», ένα συμβολικό βήμα μπροστά. Δεν άνοιξε η συζήτηση, ακόμα τουλάχιστον, για το μέτωπο, παρότι η ιδέα αυτή στηρίχθηκε από πολλές πλευρές…

Ζ. Μέτωπο : «από τα κάτω», με δημοκρατία

…Το «από τα κάτω», η αυτοοργάνωση, η δημοκρατία – που δεν συνυπάρχουν αυτόματα και εύκολα με τα οργανωμένα σχήματα όπως έδειξε ανάγλυφα το κίνημα των πλατειών- είναι κεντρικά στοιχεία ενός Μετώπου. Οι στόχοι του, οι προτάσεις του, η συλλογική και πλατιά εκπροσώπησή του, η ίδια η λειτουργία και συγκρότησή του δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα της πιο πλατιάς δημοκρατικής διαδικασίας με την συμμετοχή όλων των μελών του πανελλαδικά…

Η. Πέντε πρωτοβουλίες μας

…Πέμπτο, με βάση τις αντιλήψεις μας αυτές, η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΑ θα είναι ένα είδος προδρομικής μετωπικής συνάντησης. Θα κληθούν να πάρουν μέρος τα κόμματα και οι οργανώσεις της Αριστεράς. Πρόσωπα και συλλογικότητες που δεν έχουν σχέση μαζί μας, αλλά μιλούν και θέλουν το μέτωπο. Από πρωτοβουλίες διανοουμένων και καλλιτεχνών. Από έντυπα. Από ιστοσελίδες. Από διάφορες συλλογικότητες. Από κινήματα. Από την Αυτοδιοίκηση. Από την οικολογία. Από πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Από λαϊκές συνελεύσεις. Θέλουμε να είναι μια συνάντηση με δημιουργικότητα, έμπνευση, φαντασία, όραμα, που προβλέπει, εμπεριέχει και εκφράζει ένα άλλο τοπίο ενότητας, έμπνευσης, εναλλακτικότητας και αλληλεγγύης, όχι για ένα απομακρυσμένο μέλλον, αλλά για αύριο. Πριν να είναι αργά πια…»

Αθήνα, 2/12/2011





http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=10720

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου