Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Έπρεπε να κάνει κοινή κάθοδο στις εκλογές όλη η Αριστερά

Έπρεπε να κάνει κοινή κάθοδο στις εκλογές όλη η Αριστερά FREE photo hosting by Fih.gr
[...] Το θράσος των ηγετικών ομάδων των δύο αστικών κομμάτων, κατέστρεψαν την Ελλάδα, την οδηγούν σε ολοκληρωτική καταστροφή και έχουν το θράσος να μιλάνε πρώτον, ότι αυτοί θα σώσουν την Ελλάδα και δεύτερον, ότι για την κατάντια φταίει η Αριστερά! Λες και κυβέρνησε η Αριστερά! Μπροστά σ' αυτή την ελεεινότητα παλιότερα, όταν ένα καράβι βούλιαζε ο καπετάνιος καθόταν και βούλιαζε με το καράβι του. Δεν είπαμε να αυτοκτονήσουν οι άνθρωποι και εν πάσει περιπτώσει αφού η δικαιοσύνη δεν θεωρεί ότι υπάρχει έγκλημα να μην τους στείλουν στον Κορυδαλλό αλλά τουλάχιστον να είχαν μια στοιχειώδη ηθική ευαισθησία να μην παριστάνουν και τους τιμητές! Νομίζω ότι από κει πρέπει να ξεκινήσουμε για να δούμε τι γίνεται με την Αριστερά. [...] Το ΚΚΕ μιλάει για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, απ' ότι έχω διαβάσει από μαρξισμό τέτοιες έννοιες δεν υπάρχουν στην μαρξιστική πολιτική θεωρία αλλά εν πάσει περιπτώσει. Λέει αυτό το πράγμα πως θα πας από εδώ εκεί; Είναι ένα άλμα στο κενό. Είναι γνωστό ότι βασικό στοιχείο της μαρξιστικής πολιτικής θεωρίας είναι η διαλεκτική στρατηγικής και τακτικής. Δηλαδή βρίσκεις συμμάχους, συνεργάζεσαι, όπως λέει ο Λένιν, σε ένα, σε δύο, σε τρία πράγματα. Η ηγεσία του ΚΚΕ αυτοαπομονώθηκε, γιατί δεν ταυτίζεται με τον κόσμο, δεν έχει πλέον συμμάχους, δεν έχει στρατηγική και επιμένει, με δύο έννοιες οι οποίες στερούνται νοήματος για τη μαρξιστική πολιτική θεωρία ότι με ένα άλμα στο κενό θα πάμε στην λαϊκή εξουσία. Αυτό είναι μια μεγάλη τραγωδία και μια τροχοπέδη στη δυνατότητα της Αριστεράς να αντιπαλέψει αυτή την καταστροφική διαδικασία.
Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Ευτύχη Μπιτσάκη Στο Κόκκινο 105,5
Ευτύχης Μπιτσάκης
Το πλήρες ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης

Από κει και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, εγώ δεν είμαι πολιτικός, απο μαθητής ανακατεύομαι, ο ΣΥΡΙΖΑ, ναι μεν οι αυταπάτες περί ευρωκομμουνισμού καταβαραθρώθηκαν, τελείωσε ο ευρωκομμουνισμός, δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταρρυθμίζεται, πότε μεταρρυθμίζεται; Πεδίο ταξικής πάλης. Ναι, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ανάλυση του ποιά θα μπορούσε να είναι η σχέση της Ελλάδας με την Ε.Ε.

Στη συνέχεια, το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο οποίο ανήκω: έξοδος από το ευρώ, έξοδος από την ΕΕ. Έξοδος εντάξει. Στην εποχή της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, γυρνάμε στο έθνος-κράτος; Σε 15, 17 πόσα κράτη θα γίνουνε; Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία, η οικονομία, το εμπόριο βρίσκονται σε στενή δυναμική αλληλεξάρτηση θα γυρίσουμε στις επιμέρους οικονομίες; Ωραία, να τεκμηριωθεί η άποψη έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση έξω από το ευρώ.

Εγώ τουλάχιστον, και δεν παριστάνω ότι εγώ αντιπροσωπεύω τίποτα το ιδιαίτερο διότι δεν είμαι οικονομολόγος, προσπαθώ να καταλάβω αυτά που λένε οι ειδικοί, δεν πείστηκα ότι αυτή η πρόταση είναι θεμελιωμένη.

[...] Αρχίζοντας από τον Λένιν ο οποίος λέει το εξής: Η ευρωπαϊκή ένωση, αν υπάρξει υπο τη μορφή του κεφαλαίου θα είναι αντιδραστική. Συνεπώς, η μόνη συμφέρουσα λύση για το εργατικό κίνημα είναι οι ενωμένες σοσιαλιστικές δημοκρατίες της Ευρώπης. Θέτω λοιπόν εγώ, ο μη ειδικός το ερώτημα: Μήπως αντί να ξαναγυρνάμε στο 19ο αιώνα με την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στην Ευρώπη και θα αναπτυχθεί το εργατικό κίνημα με το συντονισμό, με την κοινή δράση, με τα κομμουνιστικά και τα αριστερά κόμματα, μπορεί να αρχίσει μια διαδικασία γκρεμίσματος και δεν είναι αυτό ούτε οπορτουνισμός ούτε ρεφορμισμός. Από μικρές μικρές νίκες πας στις μεγαλύτερες, βήμα το βήμα. Είναι ο ασπάλακας του Μαρξ ο οποίος σκάβει από κάτω το εποικοδόμημα. Και κάποια στιγμή αν μία χώρα αποκτήσει πιο νωρίς από άλλες κυβέρνηση, μήπως πρέπει να κάτσει μέσα για να παίξει ρόλο καταλύτη όπως λέμε στη χημεία για την αποσάρθρωση αυτού του οικοδομήματος.

Εγώ νομίζω ότι έπρεπε να κάνει κοινή κάθοδος ολόκληρη η Αριστερά. Καλά ας αφήσουμε το ΚΚΕ, μην έχουμε αυταπάτες, είναι τελειωμένη ιστορία για την ώρα . Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον.

Σε τρία θέματα:

1. Άμεσα μέτρα να μην πεινάσει ο κόσμος –που ήδη πεινάει

2. Σταματάμε να πληρώνουμε διότι δεν έχουμε λεφτά. Θα δούμε τι γίνει στο μέλλον

3. Έξω η τρόικα! Αποκτήσαμε κυβέρνηση νόμιμη με εκλογές.

Αν λοιπόν σ' αυτά τα τρία κατέβαινε η Αριστερά κι αυτό δεν είναι ούτε ρεφορμισμός ούτε οπορτουνισμός, είναι μια πρώτη πράξη η οποία εντάσσεται σε μια συνολική διαδικασία υπέρβασης, η οποία περιλαμβάνει την αποδέσμευση, την ανάπτυξη με βάση τις εσωτερικές δυνατότητες του τόπου και τελικό στόχο, για να μην κοροϊδευόμαστε, το σοσιαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου